Eleron  Travel logo_elerontravel.wdp
Google+
Share on Facebook
Share on Twitter
Share via e-mail
Pinterest
специални оферти collection хотели почивки круизи екскурзии уикенди 55+ златна възраст ски курорти контакти
Find more about Weather in София, BU
Click for weather forecast
XE Currency Converter

Полезна информация    застраховане    визи    ваучер подарък    контакти

Круизи и круизни почивки

Оферти за круизи

                                 

Costa Cruise

Norvegian Cruise

Holland America Line

Ibero Cruceros

Celebrity Cruise

Louis Cruise

MSC Cruises

Princess Cruises

Royal Caribbean


Информация за круизиПоявата на концепцията за морските пътешествия може да бъде проследена до средата на 19 век. От този момент дружествата с пътнически линии започват да търсят начини за турове в неактивния сезон. Тези компании вземат пътници от едно пристанище до друго в Европа, или от Стария към Новия свят. Основен източник на приходи за трансатлантически линии са били емиграцията на европейците.
Голямата конкуренция принуждава собствениците на кораби за непрекъснато подобряване на условията на живот на борда на кораба и доброто обслужване на пътниците по време на пътуването. Първото споменаване на специално организирани круизни почивка с морски пътнически кораби се отнасят към 1835 г., когато в Англия са обявени редовни пътувания за удоволствие между островите, северните части на Великобритания и Исландия.


NORWEGIAN

ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ
С цел да се спазят законовите разпоредби обхващащи отпътуването, бъдете сигурни, че сте се регистрирали през нашия уебсайт след като сте заплатили пълната цена преди да тръгнете за Вашето круизно приключение. Гости, които не са завършили тяхната он-лайн регистрация поне 4 дена преди отплаването може да подлежат на продължителна процедура за настаняване на круизния терминал, или дори може да им бъде отказано настаняване на борда.

ДОКУМЕНТИ
Документите за пътуване ще Ви бъдат предоставени на Вас или Вашия туристически агент като електронен документ (eDocs). Те служат като Ваш круизен ваучер и ще съдържат важна информация като дата на отплаване, маршрут и други. Важно е да прегледате Вашите електронни документи и да съобщите своевременно на Вашия туристически агент ако има погрешна информация. Също така, имайте в предвид, че Вашите електронни документи служат за договор и са Вашето потвърждение на Guest Ticket Contract и условията, които съдържа. Norwegian Cruise Line си запазват правото да приеме или откаже всеки човек като гост на круиза по всяка време.

Моля да отбележите, че заедно с Вашите билети Вие няма да получите ваучери за предварително резервирани екскурзии на брега - те ще Ви бъдат доставени до Вашата каюта в началото на круиза.

КАЧВАНЕ
Можете да се качите на кораба на определеното за това пристанище

Има две важни дати, които да вземете под внимание във Вашите електронни документи (eDocs). Едната е датата и часът на качване и часът на отплаване.

Датата и часът на качване е времето, в което трябва да сте на круизния терминал. Молим Ви да пристигате не по-рано от един час преди часът на качване отбелязан на Вашите документи, защото мерките за охрана може да забранят по-ранно качване.
Часът на отплаване е, когато корабът ще отплава от пристанището. Ние силно препоръчваме да се качите на борда не по-късно от два часа преди часът на отплаване отбелязан в документите Ви. Това ще Ви даде достатъчно време да приключите с чекирането на документите Ви на круизния терминал преди качване, Вашата онлайн регистрация трябва да бъде завършена преди пристигането Ви - поне четири дена преди отплаване. Регистрирането ще завърши един час преди заминаване.

По време на качване на борда се предлагат храна и напитки.

Моля отбележете, че гости няма да могат да се качват на борда след като регистратурата е затворила. Всеки закъснял гост може да се качи на борда на всяко утвърдено от маршрута пристанище. Такива гости носят отговорност за всички допълнителни такси и пътни разходи до това пристанище

ПОСЕТИТЕЛИ НА БОРДА
Посетители не се допускат на борда, от съображения за сигурност.

СЛИЗАНЕ
При пристигане в пристанището митническите и имиграционните служители трябва да проверят кораба. Процедурата обикновено отнема около два часа. Моля уверете се, че сте си уредили полет спрямо това време и времето за пътуване от пристанището до летището. Когато е възможно ние предлагаме Freestyle Disembarkation, което значи, че няма нужда да бързате, отпуснете се и се насладете на закуската и слезте на брега. За повече информация и точния час на слизане, моля проверете Freestyle Daily бюлетина и информационния лист, който Ви е доставен до Вашата каюта, преди слизане.

В деня преди слизане от зоната на рецепцията можете да вземете цветните етикети за багаж, които отговарят на часа, в който искате да напуснете кораба. Моля запомнете, че часовете са приблизителни. Прикрепете багажните етикети на този багаж, който желаете ние да свалим на брега за Вас и ги поставете пред каютите си не по-късно от полунощ. Не забравяйте, да си оставите чанта с принадлежности от първа необходимост за през нощта. Дръжте документите си във Вашата ръчна чанта. В хода на сутринта ще бъдат направени съобщения кога всеки "цвят" може да напусне кораба. Моля не напускайте кораба преди Вашият цветови етикет да бъде повикан. След като напуснете кораба, можете да поискате багажа си на кея. Загубен или повреден багаж трябва да бъде докладван на представител на Norwegian Cruise Line преди напускането на митническата част.

Още повече, в някои пристанища Вие можете да се възползвате от нашия “Easy Walk-Off” (лесно напускане). Това значи, че Вие можете да напуснете кораба веднага щом той е освободен от местните власти, носейки сами целия Ваш багаж.

УРЕЖДАНЕ НА СМЕТКАТА
Вечерта преди слизане Вие ще получите извлечение на Вашата бордова сметка, отразяваща всичките Ви разходи. Моля проверете фактурата внимателно. Всякакви възражения трябва да се повдигнат преди слизане на рецепцията. В случай, че сте регистрирали кредитна карта, дължимата сума ще бъде отразена автоматично, което значи, че в деня на слизане Вие няма нужда минавате през рецепцията, а можете спокойно да напуснете кораба с Вашата ключ-карта. Моля отбележете, че всички покупки направени след като сте получили финалното си извлечение, няма да бъдат автоматично отразени във Вашата кредитна карта и Вие ще трябва да заплатите тези допълнения на рецепцията в деня на слизане. Изключение правят на нещата консумирани от минибара в последната вечер на круиза, които ще бъдат заплатени от Вашата кредитна карта. Ако сте заплатили депозита в пари в брой, ще Ви бъде възстановена останалата част от депозита Ви на рецепцията в американски долари.

 ВИЗИ И ЗАСТРАХОВКИ

 

 ВИЗИ
Гостите са отговорни за това да гарантират, че те отговарят на всички изисквания за паспорт и виза, за всяка съответна страна, която ще се посети по време на круиза и за пътуванията от и до съответното пристанището за качване или слизане. Гражданите на Европейския Съюз имат нужда от паспорт, който да е валиден до минимум 6 месеца след датата на връщане (важи също и за деца). Паспорт е нужен също и за всики европейски плавания (не важи за граждани от Шенгенското Пространство за плавания, които са в границите на Европейския Съюз).

По време на повечето круизи, персоналът на Norwegian Cruise Line ще трябва да задържи Вашите паспорти. Затова Вие ще трябва да носите с Вас постоянно втори документ със снимка, издаден от правителството. Отговорност на госта е да се сдобие с всички нужни документи. На гостите не се полага възстановяване на никаква сума ако им бъде отказано влизане в чужда територия или качването на борда е отказано поради липса на документи.

Ако желаете да слезете на брега в Русия (Санкт Петербург), отделно от организираните брегови екскурзии от Norwegian Cruise Line, ще трябва да вземете валидна туристическа виза преди Вашият круиз.

Съединени щати:
Международните пътници, които желаят да пътуват до Съединените щати, сега подлежат на засилени изисквания за сигурност. Всички редовни пътници, които желаят да пътуват до САЩ по въздух или по море, съгласно Програмата за безвизово пътуване (VWP), трябва да получат електронно одобрение за пътуване, преди да се качат на превозното средство. За да проверите, кои страни участват в Програмата за безвизово пътуване и за допълнителна информация, моля посетете уебсайта https://esta.cbp.dhs.gov/

ЗАСТРАХОВКИ
Norwegian Cruise Line има ограничена отговорност по международните спогодби. Затова Ви препоръчваме да си закупите подходящите пътни, здравни и багажни застраховки преди Вашият круиз. Във Вашата туристическа агенция ще се радват да Ви помогнат с тези документи. Моля имайте в предвид, че трябва да предадете Вашите претенции към застрахователната компания в писмен вид до 1 месец след края на пътуването Ви.

 БАГАЖ

 

 За Вашия круиз ние препоръчваме да вземето до два броя персонален багаж, като всеки от тях с тегло до максимум 22 кг. Всеки персонален багаж трябва да е четливо надписан с Вашето име, адрес и конктакти. Корабните етикети на трябва да бъдат поставени на Вашия багаж не по-рано от един ден преди качването на борда. Моля убедете се, че номерът на каютата Ви е четливо изписан за да се избегнат забавяния в доставянето на багажа до Вашата каюята. В случай, че сте резервирали така наречената гарантирана каюта и не сте получили номера на каютата си с документите за пътуване, моля сложете “GTY” на Вашите багажни етикети.

Вашата каюта няма да е на разположение преди 14:00 и Вие няма да се съберете с Вашия багаж пред късния следобед.Така че може да искате да обмислите носенето на малка чанта с всички важни неща от първа необходимост като лекарства (в техните оригинални опаковки), важни документи, чупливи неща, ключове, бижута и други ценности.

Norwegian Cruise Line имат ограничена отговорност за загуба или повреждане, затова бъдете сигурни, че сте застраховали всичкия багаж и ценности.

Има портиерни услуги разположени на всеки кей по време на качване и слизане за помощ с багажа. Обичайният бакшиш за портиерите е еквивалента на един Щатски долар 1$ на багаж (по 2$ на багаж в Ню Йорк).

Неща, които трябва да се вземат предвид при опаковане
- Сешоари и кърпи са налични във всички каюти
- Ютиите се поръчват на рецепция, има и услуга за пране на дрехи.
- Кърпите за басейн и плаж са на Ваше разположение както на борда, така и на брега.

ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ

 

 ВАКСИНАЦИИ
До момента за нашите пътувания не са необходими никакви ваксинаци.

ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ
За да се подсигури Вашето здраве, Вие трябва да приключите всички пътувания до 24 седмица от бременноста. Моля носете написан на английски език, медицински сертификат потвърждаващ датата на термина Ви и физическата Ви годност да пътувате.

ХОРА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ
Ние приветстваме нашите гости със специални нужди. Всички наши кораби разполагат с обособени каюти с по-широки врати и по-просторни бани пригодени за инвалидни колички, както и каюти със светлинни и вибрационни системи за гости с визуални/слухови увреждания.

Всички медицински състояния, които изискват специално лечение или внимание, трябва да се отбележат за Norwegian Cruise Line при резервацията. За определени състояние ние изискваме определени формуляри за потвърждение и отговорност. Поради непредсказуемите обстоятелства при кораб в открито море, си запазваме правото да откажем достъп на всеки, който при обективни обстоятелства, е във физическо или психическо състояние, което може да застраши безопасната експлоатация на плавателния съд, на тези които представляват директна заплаха за здравето или безопасността на други или на такъв, на който нуждата от грижи превишава възмоностите, които можем да предоставим.

Моля предупредете ни преди круиза ако имате нужда от някакви специални грижи или медицинско оборудване, което се налага да качите на борда. Също така можем да Ви асистираме в доставянето на нужното оборудване до корабния терминал.

Всички гости със специални нужди трябва да са самостоятелни и да пътуват с придружител, който ще им окаже нужната помощ по време на круиза или в случай на извънредна ситуация. Гостите, които използват инвалидна количка, трябва да разполагат и със своя сгъваема такава, както и да информират Norwegian Cruise Line по време на резервирането.

За хората с зрителни нарушения са разрешени кучета водачи (за съжаление не са разрешени никакви други домашни любимци). Хората пътуващи с кучета водачи трябва да се уверят, че са се снабдили с всички необходими документи за слизане на съответните пристанища. Те също така трябва да предоствят на Norwegian Cruise Line съответният здравен сертификат и документи за ваксинации. Това трябва да се извърши преди круиза.

Заявките за специални диети трябва да се направят по време на резервирането и поне 2 месеца преди отплаване.

МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА НА БОРДА
На борда на всеки кораб има доктор и сестра за да предоставят медицински грижи и услуги на обичайните такси. За предписване на пациентите, докторите имат на борда в наличност най-често използваните лекарства НИЕ препоръчваме да си закупите здравна застраховка за пътуване в чужбина преди Вашето заминаване. Моля обърнете внимание, че болничните условия и персонал са за предоставяне само на основни медицински грижи. Ние не можем да предложим грижа за състояния, които изискват специализирани знания или оборудване. Гости с подобни състояния или при случай на спешен случай може да бъдат евакуирани на техни разноски. Моля отбележете, че нашите кораби не са оборудвани с уреди за диализа.

 РЕСТОРАНТИ И БЮФЕТИ

 

 FREESTYLE DINING
Freestyle Dining - без фиксирано време за вечеря или запазени места, Вие ще имате повече свобода през Вашата круизна почивка. С многото различни места на борда, където може да се яде, Вие можете да избирате от различните вкусови преживявания всяка вечер.

Norwegian Cruise Line са пионери в областта на специализираните ресторанти. С входна такса варираща от 10$ до 35$ (подлежи на промени), можете да опитате от различни кухни и атмосфери от целия свят. Нашите специални ресторанти работят и за семействата, защото децата до 3 години се хранят безплатно. Децата от 4 до 12 могат да избират от две менюта на половин цена.

На повечето от нашите кораби, децата Ви ще имат възможността да се хранят на обособени за тях места заедно с всички техни любими съдове за хранене. Също така всички наши ресторанти имат на разположение високи столчета за хранене.

За съжаление нямаме възможността да удовлетворим прекалено специфични диетични изисквания. Моля уведомете ни за всякакви изисквания, които може да имате по време на резервирането и ние ще Ви информираме кои от тях можем да изпълним.По време на първата вечеря на борда, моля потвърдете отново изискванията си с главния келнер.

Точният час на отваряне на местата за хранене се публикуват във ежедневния "Freestyle Daily" бюлетин. По правило ресторантите за вечеря са отворени от 17:30 до полунощ, с последни поръчки до 22:30.За популярните специализирани ресторанти резервациите са препоръчителни и могат да се направят на борда. Моля обърнете внимание на условията за анулиране на резервацията, когато получите потвърждението за направата и. За нашите главни ресторанти резервациите не са необходими. В редки случаи може да се наложи да изчакате за настаняване. На борда на нашите кораби, електронни екрани разположени на входовете на ресторантите и на публични места показват в реално време свободните места във всички заведения за хранене.Ако ресторантът, който сте си избрали е запълнен, ще Ви бъде предоставен пейджър, който ще Ви уведоми веднага, когато масата Ви е готова.

По време на хранене, безплатно на разположение имате студена вода, студен чай, чай и обикновено кафе. По време на закуска има включени и някои сокове. Всички други напитки ще бъдат таксува към Вашата сметка.

Моля отбележете, че местата за хранене са определени като зони със забранено тютюнопушене.

БАРОВЕ, САЛОНИ И ТЕАТРИ
На нашите кораби ще намерите голямо разнообразие от барове и салони, които са отворени за Вас до малките часове на деня, за да можете Вие да оползотворите всяка нощ в морето. Дали търсите тихо кътче във винения бар или за приятно преживяване на дансинга, Вие ще намерите идеалната комбинация за всяко настроение. В нашите театри на борда ние предлагаме различни забавни програми с музиканти, фокусници, комедийни представления и други. По правило имат по две представления на вечер, така че можете спокойно да изберете кога да вечеряте.

АЛКОХОЛ НА БОРДА
На гостите под 18 години е забранена консумацията и покупката на алкохол на борда. С родителско съгласие, гостите от 18 до 20 години е позволено да закупуват бира или вино за собствена консумация, когато корабът е в международни води (с изключение на плаванията до Аляска и Хавай, където гостите трябва да имат навършени 21 години за да могат да консумират или поръчват алкохол от всякакъв вид). Родителското съгласие за консумация на алкохол може да бъде дадено само на борда, от съпровождащия родител или законов настойник, като се попълни съответният формуляр (Young Adult Alcoholic Beverage Waiver) на Бюро обслужване (Guest Services Desk). Нотариално заверени родителски съгласия за консумация на алкохол направени преди качване на борда няма да бъдат приемани за валидни. Гостите на 18 години или повече, могат да консумират алкохолни напитки свободно при Европейски плавания, без да е нужно да попълват формулярът за родителско съгласие (Young Adult Alcoholic Beverage Waiver).

Гостите на възраст от 21 и нагоре мога да качат на борда бутилка(и) вино или шампанско. Когато се консумират на борда се заплаща такса от 15$ американски долара на бутилка (750 мл), която се добавя към общата Ви бордова сметка. Други алкохолни напитки не са позволени за качване на борда за консумация. Всеки алкохол закупен на пристанище, ще бъде съхраняван за Вас и ще бъде на разположение за взимане последната вечер от съответно обособените места. Ежедневният бюлетин (Freestyle Daily) ще съобщи местата и времето за прибиране на Вашите покупки.

Norwegian Cruise Line насърчава отговорната консумация на алкохол и съответно си запазва правото да откаже за постоянно или временно достъпа до алкохол на всеки гост, който наруши обществения ред на кораба (Norwegian Cruise Line’s Guest Code of Conduct) или, който е определен от мениджмънта на кораба като опасен за себе си или за другите. Продължителната злоупотреба с алкохол или нарушения на правилата за поведение на кораба (Norwegian Cruise Line’s Guest Code of Conduct) може да доведе до принудително сваляне от борда.

 ТЮТЮНОПУШЕНЕ

 

 Ние желаем да се чувствате комфортно на борда, за това повечето публични места на корабите ни са със забранено тютюнопушене. Ако пушите цигари, можете да го сторите на балкона на Вашата каюта или в казиното. Гости, които пушат в каютите си ще бъдат глобени с 250$ щатски долара, които ще бъдат добавени към тяхната бордова сметка. Пушенето на пури или лули на балконите на каютите е забранено. Пушенето на цигари, лули и пури е разрешено в затворени цигарени барове, където са налични. Тютюнопушенето е забранено във всички други вътрешни публични заведения, включително всички барове, ресторанти, конферентни зали, коридори, каюти и стълбища. Тютюнопушенето е разрешено на отворени палуби, стига те да са далеч от хранителни заведения, места за тичане, в близост до спортни площадки, детския басейн и външните части на The Haven.

 ОБЛЕКЛО

 

 Нашите Freestyle Cruising не са с прекалено официално или прекалено ежедневно облекло, всъщност ще откриете, че имате нужда само от два вида облекло. Нашето най-ново събитие "Норвежка вечер", е идеалното събитие да се поглезите в нашия спа и след това да се приготвите за вечер на коктейли, приятна храна и невероятни забавления. Също така може да поискате да се облечете изцяло в бяло за нашата паметна "Бяла вечер" (White Hot Party). Атмосферата на по-голямата част от кораба е модерна, затова ежедневното круизно облеко е идеално. Банските костюми са позволени само на бюфета и външните грилове и блуза или наметало заедно с обувки са задължителни.

Ако изберете по-изисканата атмосфера на главната столова на кърмата или "Le Bistro", ние изискаме от мъжете да носят дънки или спортни панталони с блуза с яка и затворени обувки. За жените етикета повелява джинси или спортни панталони, рокли, поли и връхна дреха. Изключение прави денят на качване, когато всички хранителни мероприятия са без дрескод.

Традиционните бермудски шорти заедно с дълги чорапи, мокасини и блейзър са приемливи по време не бермудския круиз.

Ние искаме Вие да се чувствате комфортно, но фланелките за мъжете, джапанките, бейзболните шапки, слънчевите очила и джинсите, които са прекалено избелени, на дупки или носени под бедрата не са позволени в никоя от нашите главни столови или специализирани ресторанти. За децата на и под 12 години няма проблем да носят приятни шорти във всички наши ресторанти.

Съветваме Ви да имате под ръка пуловер или шал, за да бъдете подготвени за температурните разлики между климатизираните вътрешни помещения на кораба и палубата. За екскурзиите включващи посещения на религиозни места, препоръчваме подходящо облекло (покрити колене и рамене, без къси горни дрехи).

 УСЛУГИ НА БОРДА

 

 Програми за деца
Freestyle Cruising не е само за възрастни. Децата също имат много от какво да избират. Имаме програми за дните в открито море, предлагат сигурна и контролирана среда, където Вашите деца да играят, да се срещат с други деца и да се наслаждават на разнообразие от забавни дейности.

Има четири различни възрастови групи: от 6 месечни до 2 годишни, заедно с родителите си; от 3 до 5 годишни; от 6 до 9 г.; от 10 до 12 г. и програмата ни Entourage (Антураж) за тинейджъри от 13 до 17 години. По-малките деца ще се насладят на рисуване, правене не пица и търсене на съкровища. За тинейджърите ще има конзолни игри, танци и други. Програмите варират за различните кораби и зависят от бройката на участващите. Програмите предлагат удължено работно време, за да могат родителите да се насладят на времето си.

Насладете се на удобната ни услуга за гледане на деца
За минимална такса на вечер както и в дните на пристанища има група за деца от две до дванайсет години. Лични детегледачки не се предлагат. Моля проверете Freestyle Daily бюлетин на борда за повече информация.

Родителите на деца, които използват памперс ще бъдат известявани чрез пейджър, когато детето им има нужда от смяна. Моля отбележете, че поради здравните регулации в САЩ, на деца, които използват памперс не им е позволено да използват басейните или джакузитата.

Mandara Spa® Център
Време е да се поглезите. Mandara Spa® центровете предлагат най-доброто за релаксация и възстановяване, можете да се потопите в традиционни азиатски масажни процедури. Трябва да си запазите час в първите дни на Вашият круиз.

Използването на на спа центъра на повечето кораби, както и козметичните процедури не са включени в круизната цена.

Фитнес Център
Във фитнес центровете на нашите кораби можете да тренирате всеки ден от 06:00 до 23:00 (работното време може да варира малко за някои кораби) и да се наслаждавате на различна гледка всеки ден. Ние също така предлагаме фитнес курсове и семинари с персонални треньори. Темите, които те покриват може да включват следните: йога и/или пилатес, стречинг и отпускане, аеробика/степ и други. Моля обърнете внимание, че някои от курсовете/семинарите се предлагат срещу заплащане. Разбира се Вие може да тренирате и навън на нашите джогинг пътеки или волейболни/баскетболни игрища. На някои кораби има възможност дори за тенис мачове. За любителите на адреналина има възможност за скално катерене на корабите Norwegian Epic, Gem и Pearl.

Пазаруване на борда
С изключение на пътуванията до Хаваите, нашите кораби имат безмитни магазини, които продават неща като алкохол, тютюнови изделия, парфюмерия и козметика, както и ежедневни и плажни облекла. Също така ще намерите дизайнерски часовници, зашеметяващи бижута и други. Моля отбележете, че за да се спазят испанските закони, трябва да се заплати испанското ДДС на предмети, които се продават на дребно закупени на борда на крузи от и за Барселона както и за всички други круизи, докато корабът е в испански води.

Казино
Опитайте късмета си в най-добрите казина в морето! Блекджек, рулетка и ротативки са само малка част от това , което нашите казина с награди могат да предложат. Ако имате нужда от въвеждане, моля опитайте нашите безплатни уроци. Отбележете, че снимането е забранено в нашите казина.

Поради законови разпоредби, на борда на Pride of America няма казино. На всички други наши кораби на разположение на гостите над 18 години има казино.

Арт търгове
Дали сте любител на изкуството или просто сте любопитен да видите на живо арт аукцион, Вие ще се насладите на един от нашите търгове на живо в морето. Всеки круиз Ви дава възможността да закупите изключителни предмети на изкуството на известни таланти като Пабло Пикасо и Салвадор Дали с отстъпка от цените в галериите. Всичко, което закупите може да бъде рамкирано по Ваш вкус и доставено до Вашият дом. Арт търговете се провеждат два или три пъти по време на всеки круиз. Проверете ежедневния бюлетин на круиза Freestyle Daily за обявените дата и час на провеждане.

Библиотека
Круизът е чудесна възможност да прочетете хубава книга или две и Вие ще откриете, че нашата библиотека на борда е идеалното място за това. Разбира се Вие можете да взимате на заем книги от нашата добре заредена колекция (на борда на Norwegian Epic няма библиотека).

Фотограф
На всеки от нашите кораби имате на разположение фотограф, който да помогне да запомните Вашият круиз точно както искате. Дали ще е приключение на някоя от спирките на круиза, специален случай на борда или снимка с капитана и екипажа, ние ще се постараем да получите максимума.

Пране и химическо чистене
Няма ли да е чудесно да се завърнете от круиза с толкова чисти дрехи, с колкото тръгнахте за него? Можете да го направите благодарение на пералните услуги предоставени на борда от Norwegian Cruise Line. Пране, химическо чистене, премахване на петна и пресоване са налични за малки суми.

Съхранение на ценности
Всички каюти и апартаменти имат включен сейф за Вашите ценности. Все пак отбележете, че Norwegian Cruise Line не отговаря и не може да бъде държан под отговорност за загуби или някакви повреди по ценностите оставени в каютите или другаде на борда.

Електричество на борда
Волтажът на борда е 110 волта и отчасти 220 волта. За европейски уреди може да е нужен адаптер. Сешоари са предоставени във всяка каюта и апартамент.
Някои електрически апарати изискват специални батерии. Уверете се, че сте ги купили у дома, защото някои типове батерии може да не са налични в някои пристанища.

 БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ

 

 Имате две възможности да резервирате Вашите любими брегови екскурзии предварително за да сте сигурни, че ще имате място на избраните от Вас екскурзии. Веднага щом сте потвърдили резервацията си, Вие можете да резервирате и бреговите си екскурзии. Моля отбележете, че всяка екскурзия резервирана предварително трябва да се заплати с кредитна карта по време на резервирането. Можете да резервирате Вашите брегови екскурзии до 2 дни преди качване на борда на круиза.

Интернет: Посетете нашият уебсайт www.ncl.eu и отидете на Shore Excursions. За резервиране моля влезте в “My NCL”.

Телефон: Ако имате някакви въпроси или искате да получите детайлна информация и консултация можете да се свържете с Norwegian Cruise Line на 00800 03 10 21 21.

 ТАКСА ОБСЛУЖВАНЕ

 

 БОРДОВА СМЕТКА
Валутата на борда е американски долари ($).Все пак, носенето на големи суми пари няма да е необходимо, защото ние сме направили заплащането към бордовата сметка много удобно. Когато се настаните за Вашия круиз, Вие си откривате бордова сметка, към която се начисляват всички покупки на борда.

Уверете се при качването на борда. че сте регистрирали метод на плащане: с кредитни карти като Visa®, MasterCard® или American Express или като алтернатива с пътнически чекове в американски долари ($) или в пари в брой. Моля отбележете, че не приемаме Еврочекове.

Ако изберете да установите Вашата сметка в пътнически чекова или пари в брой, нужен е депозит от $100 американски долара на човек заплатен предварително. Ако лимита бъде превишен, известие ще бъде изпратено до каютата Ви изискващо допълнителен депозит. Персоналните чекова или валути различни от американски долар не мога да бъдат приемани на борда. Единствено изключение са нашите европейски круизи, където се приемат и депозити в Евро. Депозитите в евро трябва да са еквивалента на $100 американски долара на човек на ден. Всички неизползвани депозити ще бъдат върнати в края на круиза в американски долари.

Когато правите покупки на борда, трябва да покажете картата-ключ от Вашата каюта и да подпишете с Вашето име и номер на каюта. Гостите ще получат копие от всеки чек, който подпишат, както и подробна разпечатка в края на круиза. Моля отбележете, че игрите в казиното не могат да бъдат писани на Вашата жордова сметка.

Моля също така имайте на предвид, че винаги е хубаво да имате малки суми от местната валута за моментни разходи по време на пристигането до Вашата дестинация и за всякакви покупки, които искате да направите на пристанищатата, които посещаваме. Пътнически чекове и повечето големи кредитни карти се приемат на местата, на които спираме.

ТАКСА ОБСЛУЖВАНЕ
Ние сме сигурно, че Вие ще се насладите на Вашият Freestyle Cruising и, че целият наш екипаж ще Ви предостави стандарт на услугите, с който Norwegian Cruise Line са известни. Опционална дискреционна такса от $12 американски долара на ден автоматично ще бъде добавена за всеки гост (за гости на 3 години и повече) към бордовата сметка на всяка каюта. Тази такса ще бъде споделена между тези от персонала, които се грижат за доброто Ви прекарване. Тези обслужващи такси могат да бъдат платени предварително ако желаете като се свържете с нашия отдел резервации. Ако имате каквито и да е притеснения от обслужването, което сте получили по време круиза, моля споделете веднага на служителя на рецепцията на борда, за да можем да отразим всеки проблем своевременно. В малко вероятният случай, че ние не можем да разрешим възникналия проблем, Вие може да получите корекция на таксата обслужване на борда. Ние все пак учтиво ще Ви помолим за адекватно време за реакция за да коригираме обслужването. Нашият ясен приоритет е да имаме възможността да разрешим възникналия проблем във Ваше удовлетворение възможно най-бързо и всяка нужда промяна ще бъде направена за постигане на тази цел. Там където таксата обслужване е била предплатена преди заминаване, връщане на парите не е възможно на борда и Вие трябва да подадете молба за това, ако е приложимо, след като се завърнете у дома като пишете на нашия отдел за Връзка с клиенти в Германия. Молбата за възстановяване на пари трябва да съдържа формуляр за жалба, който трябва да се попълни на борда по време на круиза.

БАКШИШИ
За разлика от много други кораби в круизната индустрия, няма задължителен или препоръчителен бакшиш на нашите кораби за услуги, които се отнасят обикновено за всички гости. Гостите не трябва да се чувстват задължени да дават бакшиш за добро обслужване. Въпреки това, целият ни персонал е насърчен да дава всичко от себе си, затова им е позволено да приемат парични благодарности изцяло по преценка на нашите гости, които искат да изразят благодарност към отделни наши служители за изключително обслужване. С други думи, по принцип няма нужда да се дават бакшиши, но гостите трябва да се чувстват свободни да дават такива, ако преценят, че искат да изкажат признателност на определени служители. Също така, някои служители предоставят обслужване на допълнително основание само на някои гости (например сервитьори) и те не се облагодетелстват от общата такса обслужване. Насърчаваме тези гости да показват благодарността си от доброто обслужване от тези определени служители с подходящо възнаграждение. Например, за гости, които купуват напитки от бара, препоръчителното възнаграждение от 15% се добавя автоматично към крайната сметка.

МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ И ИНТЕРНЕТ ДОСТЪП НА БОРДА
Повечето стандартни телефонни апарати работят в зоните, в които плаваме. Настройките на роаминга трябва да са нагласени преди отплаване и таксите за международен роуминг ще се прилагат. Ако заплатите такса, може да използвате персоналния си компютър и мобилни устройства да се свързват с нашата безжична мрежа. Телефонните и факс услуги се прилагат на тарифа кораб-бряг.

Norwegian Cruise Line предлагат безжичен интернет на всички публични места 24 часа на ден. Безжичен интернет се предлага и във всички каюти - освен на борда на Norwegian Sky и Pride of America. Интернет кафета могат да бъдат намерени на всички кораби.

Прилагат се следните такси:

Еднократно US $ 3,95 за активиране на акунта
На минута US $ 0,75
100 минути US $ 55,- (на минута US $ 0,55)
250 минути US $ 100,- (на минута US $ 0,40)COSTA FASCINOSA

ПРЕДИ КРУИЗА


РЕЗЕРВАЦИЯ

Гостите със специални нужди
Costa Cruises желае да задоволи нуждите на всички, които искат да отидат на круиз, но имат особени нужди, двигателни проблеми, увреждания на зрението или други увреждания. Международни разпоредби изискват дружеството да бъде наясно с всички "нужди за лична помощ в случай на извънредна ситуация" (инвалидни колички и др) на своите гости, за да се вземат необходимите мерки. Тази информация трябва да бъде предоставена чрез туристическия агент и отново при качване на борда. Препоръчваме гости със специални нужди да пътуват с придружител. Гостите с инвалидни колички трябва да бъдат придружени и да имат собствена инвалидна количка (моля, уведомете Вашия туристически агент за размерите при резервация). В някои пристанища слизането може да не е възможно за гости с двигателни проблеми, особено когато корабът е акостирал в морето. Нашите кораби имат няколко каюти, оборудвани за хора с увреждания, които са маркирани с буквата H на корабните планове.

Политика относно деца и бебета
Бихме искали да Ви напомним, че деца под 18-годишна възраст не могат да пътуват без придружител на борда на нашите кораби. На бебета, няма да бъде разрешено да се качат, ако те са на по-малко от 6-месечна възраст на първия ден от круиза. Тази минимална възрастова граница става 12 месеца за трансатлантическите и круизи от 15 или повече дни.

Бременност
Жени до двадесет и четвъртата седмица на бременността могат да пътуват със самолет, при условие, че се предостави удостоверение от лекар. На пътниците е забранено да пътуват, ако са влезли в 25-та седмица на бременността или в резултат на раждането. Моля, имайте предвид, че медицинските заведения на кораба са ограничени във възможностите си за лечение на бременни жени и новородени.

Как да персонализирате Вашия круиз онлайн

След като въведете име, фамилия и номер на резервация в зоната "Already Booked", ще можете да организирате пътуването си по-добре. Освен това, можете да персонализирате своя круиз като закупите предварително екскурзии или All Inclusive пакети. Круизуте могат да бъдат персонализирани онлайн до датата, посочена от системата след въвеждане на необходимата информация (5 - 10 дни преди отплаването на кораба, в зависимост от резервирания маршрут) .

Уеб чек-ин

Дори още в деня, в който резервирате Вашия круиз чекирането по интернет е най-лесният и най-бързият начин да се уверите, че имаме всичката информация, която ни трябва за да Ви приветстваме на борда на корабите ни. С три лесни стъпки, Вие сте готови да се качите. Най-малко един месец преди заминаване.
1) Използвайки номера на резервацията на нашия уебсайт в областта посветена на вече потвърдените гости.
2) Попълнете чек-ин формуляра по интернет с всичките си лични данни, включително
- Име,
- Фамилия,
- Дата на раждане,
- Място на раждане,
- Детайли за документите за самоличност, които ще използвате.
- Име, фамилия и телефонен номер на член от семейството или приятел, към когото Costa могат да се свържат в случай на спешност.
3) Разпечатайте попълнения формуляр и го носите със себе си, когато се качвате, това Ви гарантира бърз и лесен достъп на борда. Ако трябва да промените някои детайли, след като сте попълнили формуляра? Няма проблем. Можете да промените информацията, до деня преди заминаването


Задължителни данни и Документи за пътуване

Задължителни данни:
Моля, имайте предвид, че винаги трябва да дадете на Costa Cruises следната информация:
Име и Фамилия;
Възраст и Националност;
Дата и Място на раждане;
Детайли по документите;
Costa Club номер
Име, фамилия и телефонен номер на член на семейството или приятел, който не пътува с вас и можете да се свържете, ако е необходимо;
Ще получите следните документи за пътуване:
• Круизен билет
• Формуляр за качване
• Багажни етикети
• Самолетни билет (където са приложими)
• Списък на закупените услуги
В тези документи за пътуване ще намерите и информация за документи и визи, качване и слизане и спешни телефонни номера. Документите за пътуване ще Ви бъдат около две седмици преди началото на пътуването, след като туристически агент потвърди плащането и след като всички задължителни лични данни са били добавени в резервацията чрез уеб чек-ин или с помощта на Вашия туристически агент. За по-подробна информация за процедурите и сроковете за изпращане на документи за пътуване, моля свържете се с Вашия туристически агент. Можете също така да получите достъп до персонализираната секция на сайта, като въведете Вашето име, фамилия и номер на резервацията. Там можете да видите следната информация:
• Цялата резервация включително всички закупени услуги
• Условия на резервацията
• Застрахователни Условия (ако има закупена)
• Услуги закупени онлайн
• Формуляр за екскурзия (попълва се само ако не резервирате екскурзиите си онлайн)
• Формуляр за разрешаване на Costa да таксува кредитната Ви карта за Вашите разходи на борда
• Информация за това как да достигнете кораба
• Информация относно паркинга на пристанището или на летището
• Друга полезна информация

Паспорти и Визи

За да се избегнат проблеми при заминаване, Ви молим внимателно да проверите валидността на документите си и да да притежавате всичко, което се изисква за круиз. Ако някой гост не притежава необходимите документи, те няма да бъдат допуснати на борда на полета / круиза и ще се прилагат съответните глоби за анулация.
Паспорт - Трябва да притежавате валиден паспорт и всички визи (ако се изискват). Важно е също така при промяна на името на младоженка, Costa да бъдат уведомени веднага, така че името отбелязано върху паспорта да съвпада с името на билета. Имената на круизните документи трябва да бъдат същите като тези, показани в паспортите Ви. Всяко несъответствие (включително псевдоними и съкратени имена) може да попречи на пътуването и също така да направи застрахователните полици невалидни. Ако някой гост не притежава необходимите документи, те няма да бъдат допуснати на борда на круиза и ще се прилагат съответните глоби за анулация.
Моля, обърнете внимание - паспорти могат да бъдат задържани от служители на Costa при качване и задържам за цялата продължителност на круиза, така че те могат да бъдат представени на различните пристанищни власти. Паспорти след това се предоставя само когато гостите да изиска от тях да слезе на брега

Деца под 15 г.
Информираме Ви, че считано от 26 юни, 2012 непълнолетни лица трябва да пътуват с отделен документ. Това означава, че от споменатия ден, непълнолетни лица не могат да бъдат вписвани в паспорта на родителя.
Моля, проверете внимателно с местните власти и посолства при съмнения за круиз спиращ или преминаващ транзитно през САЩ, всички деца трябва да имат свои собствени машинно четени паспорти.

ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ


Ваксинации
Към момента няма специални ваксинации необходими за българските граждани. Анти-маларийни лекарства се препоръчват за спиране в Мадагаскар.

Нашите кораби имат свои собствени модерни лазарети предлагащи първа помощ и медицински грижи, срещу заплащане, от персонала на National Onboard Doctors Association и обучени медицински сестри. Спешни лекарства също са на разположение на разумна цена. Работното време на медицинския център и аптеката са изписани в бюлетина "Today". Лекарства за облекчаване на симптомите на морска болест са на разположение безплатно на бюро информация и в лазарета. Умоляваме гостите със специални нужди да ги отбележат по време на резервацията. По-специално препоръчваме на тези на дългосрочни терапии да вземат с тях необходимите им лекарства, като се уверят, че те са придружени от описание на тяхното съдържание и дозировка. Гостите със заболявания, изискващи самоинжектиране на терапевтични средства или използването на игли са любезно помолени да се свържат със своя стюард за да поискат специален контейнер за правилно обезвреждане на остри медицински инструменти.

БАГАЖ


Препоръчваме по един багаж / куфар на човек. Припомняме Ви, че следните предмети са строго забранени: оръжие и муниции, експлозиви, фойерверки и сигнални ракети, сгъстени или втечнени газове (запалими, незапалими, хладилни агенти, дразнещи и токсични газове), като например къмпинг газ, сигнални пистолети, стартови пистолети, инфекциозни или токсични вещества, корозивни вещества, радиоактивни вещества и предмети, които могат да бъдат използвани като оръжия. Също така е забранено да качвате храна и напитки на борда в ръчния багаж или с багажа за каютата.

Етикети
Моля, приложете етикетите на Costa Cruises, приложени към документите за пътуване и които посочват името и номера на каютата, към дръжката на чантата / куфара си преди да я оставите на пристанището за качване. След това те ще бъдат доставени директно до каютата Ви.

Ръчен багаж
Ценности, лекарства, фотографска техника и деликатни предмети трябва да се пренасят в ръчния Ви багаж. Размерите на Вашия ръчен багаж не трябва да надвишават 55x35x25 см, за да може той да преминава през рентгеновите проверки за сигурност.

Въздушен транспорт
Моля, обърнете внимание на действащите норми за багаж, по-специално по отношение на теглото. Ако надхвърля тази граница ще бъдете задължени да плащате допълнителна такса на летището. Съдържанието на Вашия ръчен багаж трябва да отговаря на действащата нормативна уредба на страните на заминаване и пристигане. От авиокомпанията и пътника са отговорни за всичкия багаж. Costa Cruises не носи отговорност за щети или загуба.

Багажна застраховка
Вашият багаж трябва бъде застрахован при пътуване със стойността на Вашите лични вещи. В случай на забавяне, загуба или повреда ще трябва да се предяви иск срещу своя туристически застраховател. Отговорността на Costa Cruises "за багажа е ограничена от международните конвенции.

НА ПРИСТАНИЩЕ


Качване

Costa Cruises предлага специални цени за гостите, които желаят да пътуват до пристанищата на качване със самолет или автобус. За по-подробна информация посетете сайта.

Офиси на Costa
Costa Cruises са изградили круизни терминали в Савона и Барселона, които се управляват пряко от дружеството: удобни, добре оборудвани с най-съвременни удобства, които ще Ви дадат топло посрещане и ще направи процедурите при качване и слизане по-бързи и по-лесни. Услугите включват бар, детски кът, Интернет точка и ВИП салон. Costa също така планира и изграждането на други терминали за круиз в Италия и Европа, като ще предлагаме на нашите гости все по-добро обслужване.

Зона за багаж
При пристигането Ви на пристанището трябва да оставите багажа си (с изключение на ръчния багаж) с персонала на Costa. На гостите се напомня да етикетират всеки багаж с цветни тагове, снабдени от документите за пътуване. След това ще бъдат доставени директно в каютата Ви без допълнително заплащане.

Проверка на документи
Качването започва в часа показван на Вашето разписание. Вашите документи за пътуване и валидността на паспорта или личната Ви карта ще бъде проверена, преди да се качите на борда. След като сте на борда на кораба, Вашия ръчен багаж, ще бъде проверен. Всички пътници трябва да се качат на борда, поне един час преди отплаване.

Приоритетно качване
Coral и Pearl CostaClub членове, гости отседнали в апартамент, семейства с деца под три годишна възраст, бременни жени и гости със специални нужди, имат право на приоритетно качване на борда. Персоналът на Бюро за обслужване на клиенти ще Ви предостави цялата помощ, от която може да се нуждаете.

Уеб чек-ин
Припомняме Ви, че качването на борда ще бъде по-бързо за тези, които са използвали интернет страницата на Costa за уеб чек-ин, тъй като необходимите процедури ще бъдат обработвани онлайн преди заминаването.

НА БОРДА


Проверки за сигурност

За сигурността на всички гости, на борда персонала за сигурност ще проверят всички хора и багаж, при заминаващи и пристигащи във всички пристанища. Проверките се извършват с рентгенови скенери и детектори за метал. Моля да сътрудничите на нашия персонал, за да направим тази процедура безпроблемно и ефективно. Багажите доставени до каютите се проверяват при качване. Запомнте че предметите, изброени в раздел "Багаж" не могат да се вземат на борда на кораба. Затова Ви моля да избегнете закупуванете на антични оръжия, ножове, ками, саби и подобни предмети по време на бреговите екскурзии. Ако някой от тези предмети се намират във Ваше владение, служителите за сигурност на кораба ще Ви помолят да го оставите на сушата. Също така бихме искали да Ви информираме, че в съответствие със стандартите за здраве и безопасност, приети от Costa Cruises за своите гости, е забранено да се качват всякакъв вид храни или напитки на борда, или в ръчен багаж или багажът за каютата. Единствените изключения са тоалетни принадлежности (например шампоани, пяна за вана, кремове и т.н.), течни лекарства, продукти или храни, създадени специално за бебета, продукти или храни за сертифицирани специални диети. Забраната включва всякакви храни или напитки, закупени по време на междинните спирания в пристанищата. Всички местни продукти закупени на междинните спирания ще се държат на съхранение на борда на кораба и се върна в Гостите в края на круиза.

Сигурността на борда

След като сте на борда, Ви молим да се запознаете с процедурите за безопасност на кораба, като прочетете информацията на гърба на вратата на каютата. Ние също така препоръчваме да отделите няколко минути, за да гледате видеото за безопасност на кораба , което е на екрана, когато за първи път влизате в каютата си и, че можете да погледнете "Today" (ежедневник на борда), за да видите колко е часът на аварийното учение, на което сте били поканени да проведете.
Преди отплаването ще трябва да вземете участие в тренировачна сесия, която ще Ви покаже маршрута, който трябва да поемете за да стигнете до сборния пункт. Процедурата е много проста, защото нашите служители ще бъдат разположени в коридорите за да Ви помогнат да го достигнете и защото можете да видите точния маршрут на гърба на вратата на каютата Ви. Трябва да се носят подходящи дрехи за тренировка, като се има предвид, че то приключва на открито, и не забравяйте, че трябва да носите Вашата спасителна жилетка, когато вземате участие. Когато стигнете до сборните пунктове ще Ви бъде показана процедурата, която трябва да се следва в случай на извънредна ситуация, така че можете да се запознаете с нея. Безопасността на нашите гости и екипажа винаги е била най-висок приоритет за Costa Cruises.
Всички членове на екипажа имат сертификат за BST (Основно обучение по безопасност), издаден от признат международен център за обучение, а също и участия в много интензивна програма за обучение, за да се запознаят с кораба, с допълнително обучение за целия период от времето си на борда.
В зависимост от тяхната роля, служителите получават и други видове специално обучение. Например, противопожарния екип се изпраща редовно на брега в центрове за обучение за да участва в тренировки с имитация на пожари, с които те трябва да се справят с помощта на техниките и прилагането на практика на това, което са научили от квалифицирани инструктори от професионални италиански и чуждестранни екипи за борба с пожарите, които да им помогне в този тип обучение.

Информация на борда

Дневен бюлетин “Today”
Пълният график на всички събития за следващия ден ще Ви бъде доставен до каютата всяка вечер. Уверете се, че сте го взели със себе си, дори когато слизат на брега, тъй като има номера за контакт и подробности за тръгването на кораба, на часовата зона на дестинацията и т.н.

Интерактивни Тотеми
Те са разположени на стратегически места на кораба, интерактивните Тотеми са оборудвани със "сензорни екрани" и може да взаимодействат с гостите на шест различни езика. Можете да попитате за информация за живота на борда, да закупите допълнителни услуги като екскурзии, билети за 4D кино, резервации за вечеря В ресторант Wellness или клуб Ресторант, уелнес услуги и много други.

Информация / Бюро обслужване
Бюро информация се намира в главната зала на кораба и е отворено 24 часа в денонощието, за да отговори на всички въпроси, които можете да имате или да обмените валута или пътнически чекове.

КАЮТИ


Единични каюти
Наличността е ограничена и трябва да бъде проверена по време на резервацията.

Каюти: характеристики
Всички каюти са със собствен санитарен възел (с душ и тоалетна), климатик, сателитна телевизия, сателитен телефон и директен телефон за корабни разговори, мини-бар, малък сейф и сешоар. Името на стюарда към Вашата каюта е изписано в каютата Ви. Всичкото спално бельо, от което имате нужда в каютата (чаршафи и кърпи) е предоставено и се сменя редовно. Баните са снабдени със сапуни и течен сапун за душ. Поради екологични съображения, за да се ограничи използването на пластмаса, безплатните душгел и хидратиращ крем са на разположение при поискване.

Апартаменти: специални характеристики
Освен услугите и функциите, общи за всички кабини, гостите отседнали в апартаменти, панорамни апартаменти, Grand Suites, Wellness апартамента с веранда и Wellness Suites имат гарантирани от следните привилегии:
• Приоритетно качване на борда
• Бюфет
• Свежи плодове всеки ден
• Обядът и вечерята могат да бъдат сервирани във Вашата каюта (при поискване)
• Джакузи с хавлиени кърпи за баня и чехли
• Меню възглавници
• Покана за ексклузивен коктейл с капитана
• Приоритет при избора на маса и разпределението за сядане в ресторантите (в зависимост от наличността)
• Възможност да се резервират екскурзии чрез вашия иконом
• Безплатна закуска в каютата
• 1 бутилка Spumante и един поднос с 12 хапки
Температурата в каютата:
Температурата в каютите и апартаментите може да бъде ръчно контролирана с термостат. Ако имате нужда от помощ да я коригирате, Вашият стюард ще се радва да Ви помогне.

Волтаж на борда
Контактите в каютите са с променлив ток на::
COSTA FASCINOSA, COSTA FAVOLOSA, COSTA DELIZIOSA, COSTA LUMINOSA, COSTA PACIFICA, COSTA SERENA : 220-115 Волта.COSTA MAGICA, COSTA FORTUNA, COSTA MEDITERRANEA, COSTA ATLANTICA: 220-110 Волта/60 Hz. COSTA VICTORIA и COSTA neoROMANTICA: 220 Волта/60 Hz. за самобръсначки, 220-110 Волта (1200 W) в каютата. COSTA CLASSICA: 220 Волта/60 Hz. за самобръсначки 220 Volts (800 W) в каютата. COSTA VOYAGER: 220 Волта. От съображения за безопасност, електрически уреди не могат да бъдат използвани в каютите с изключение на електрическите самобръсначки; гладенето в каютите, е строго забранено. Всяка кабина разполага със сешоар.

Обслужване в каютата
Гостите, които биха искали закуската им да бъде доставена безплатно в каютата, трябва да попълнят формуляра за заявка и да го закачат на външната дръжка на вратата, преди да си легнат. Закуската е безплатна само за настанените в апартаменти. Услугата е с допълнителна такса за останалите категории каюти.
Рум сервиз (обслужване с доплащане)
Можете да поръчате леки закуски и напитки за доставка до каютата Ви 24 часа в денонощието. Менюто можете да намерите в каютата си, всичко, което трябва да направите е да се обадите на номера до телефона. Вие ще бъдете таксувани за тази услуга и Вашата поръчка ще бъде доставена за около половин час. 15% такса обслужване ще се прилага за всички покупки на вина и напитки.

Интерактивна телевизия
Услугата Интерактивна телевизия, на шест езика, е достъпна на някои кораби, предлагащи видео / филми по поръчка (pay per view) и възможност за резервация на услуги на борда.

Ежедневен инфо-бюлетин “Today”:
Пълният график на всички събития за следващия ден ще бъде доставен до каютата Ви всяка вечер. Уверете се, че сте го взели със себе си, дори когато слизате на брега, тъй като има номера за контакт и подробности за тръгването на кораба, на часовата зона по местоположение и т.н.

ХРАНЕНЕ НА БОРДА


Ресторанти
Ресторантите и бюфетите на борда предлагат богата и разнообразна селекция от италиански и международни ястия. Шведската маса включва специални етнически раздели със специалитети от посещаваните дестинации. Всеки ден менюто на ресторанта включва мезета, предястия, основни ястия от месо или риба, гарнитури, салати, сирена, десерти и сладолед. Вегетариански менюта и ястия за тези със специални изисквания към храната също са на разположение.

Закуска
Насладете се на закуска във Вашата каюта (услуга с доплащане), в ресторанта на самообслужване или в главния ресторант (безплатно разпределение при настаняване). За ранобудните има кафе и кроасани се сервират на бара от зори.

Обяд
В ресторанта на шведска маса или с обслужване от сервитьор в ресторанта (безплатно разпределение при настаняване).

Вечеря
В ресторанта с обслужване от сервитьор на Вашата запазена маса.
Резервация на маса за вечеря:
Всички гости ще имат запазена маса за времето на целия круиз. Моля, посочете в момента на резервацията Ви всички изисквания по отношение на позицията и броя на хранещите се. Потвърждение на резервацията си ще намерите в каютата Ви. Има две смени за вечеря, в следните приблизителни часове:
– Първа смяна – 19:00
– Втора смяна – 21:00.
Все пак моля, проверете часовете в ежедневния бюлетин "Today". Пушенето е забранено в ресторантите.

Гала вечери и други гурме събития
Гала вечерята е специален случай и предлага гурме меню, елегантна и празнична атмосфера, както и присъствието на капитана и неговия екип (при възможност). Многобройни специални гурме събития се провеждат по време на всеки круиз. Те включват ефектни и апетитни Magnifico бюфети с обиколка на кухни и Al Fresco бюфета на палубата с басейна с невероятна ледени скулптури (в зависимост от сезона). Има и много тематични бюфети, посветени на посетените пристанища, както и среднощни изненади в салоните. Специални менюта се сервират по Коледа, Нова година и Великден.

Клуб ресторанти
За малка допълнителна такса можете да се насладите на гурме преживяване, предлагано от ексклузивни и изискани Клуб ресторанти на борда на Costa Favolosa, Costa Deliziosa, Costa Luminosa, Costa Pacifica, Costa Serena, Costa Magica, Costa Fortuna, Costa Mediterranea, Costa Atlantica и Costa Victoria. Те са отворени всяка вечер от 19.30 до 21 ч., освен ако не е указано друго на борда. Можете да резервирате вечерята си на борда на кораба на интерактивните гишета или на бюро информация. Има доплащане в към разходите за напитки и 15% такса за обслужване.

Специални изисквания към храната
Те могат да бъдат взети под внимание, ако се поиска и потвърди по време на резервация (за диабетици и др.) В момента на резервация, гостите могат да отбележат техните специални хранителни нужди - диабет, безглутенови диети или други видове алергии или непоносимост. А избор от ястия за гости страдащи от целиакия се предлага в основния ресторант на всички кораби и за всички дестинации (с изключение на круизи в Китай). Costa работи заедно с AIC (Italian Coeliac Association) по специален проект за улесняване на храненето с без-глутенови храни извън дома, чрез проверка на годността на всички съставки и ястия, предназначени за менюто за страдащите от целиакия. За повече информация посетете сайта на Costa. За круизи в Средиземноморието и в северните води, пълни без-глутенови менюта са на разположение за закуска, обяд и вечеря (само в основния ресторант). В допълнение, гостите страдащи от целиакия ще получат поднос за добре дошли, доставен до тяхната каюта, когато се качат на борда и може да поискат пакетиран обяд при поемане на екскурзия, когато обяда няма да се състои на борда. За да се гарантира, че услугата работи ефективно, препотвърдете своите изисквания с Обслужване на клиенти, когато се качите на борда. Ако пътниците качат на борда специални хранителни продукти, трябва да уведомят веднага екипажа след качването на борда, така че да бъдат взети необходимите мерки за подготовка на храната.

Вина, барове и напитки

Меню с вина
Нашите винарски изби на корабите са особено добре заредени с повече от 80 различни вина, избрани от квалифицирани сомелиери да допълнят нашето меню.

Барове и Кафенета
Тук ще намерите широк спектър от висококачествени италиански и чуждестранни вина, алкохолни и безалкохолни напитки в много барове и кафенета на борда на нашите кораби. Има и няколко тематични бара: във винените барове, ще откриете селекция от изискани вина, шампанско и пенливи вина, а Коняк и Цигарените барове предлагат отличен набор от алкохолни напитки и пури. Всички покупки на баровете и в трапезарията трябва да бъдат уредени в края на круиза. 15% такса обслужване ще бъде добавена към сметката Ви.

Напитки
Можете да се възползвате от специални пакети с напитки на Costa за да се спестите пари, като поръчате специални винен пакет, пакет с минерална вода или напитки преди заминаване или при качването. Всички безмитни вина и спиртни напитки закупени на борда и / или на сушата ще се съхраняват и ще Ви бъдат върнати в края на круиза.

БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ


Организираните брегови екскурзии са планирани да се вписват в часовете на отплаване. Те не са задължителни и могат да бъдат предварително закупени на борда на кораба, въпреки че те могат да бъдат резервирани преди отпътуването (до 10 дни преди плаване). Местата са ограничени на някои екскурзии (особено тези в Северна Европа), така че препоръчваме ранна резервация. Екскурзиите не подлежат на връщане на пари. Цената включва транспорт, водач в пристанищата на предлаганите езици и входната такса на музеи и паметници, освен ако не е посочено друго в съответните описания на екскурзиите. Храна и напитки са включени в цената само, когато изрично е посочено. Графика и цените могат да бъдат променяни без предизвестие от организатора по всяко време преди екскурзията да се проведе. Екскурзиите ще се провеждат само ако е достигнат минималният брой участници. Ако има твърде малко хора, екскурзията ще бъде отменена и плащанията ще бъдат възстановени, без никаква допълнителна форма на обезщетение. Италиано-говорящи водачи може да не са налични за някои дестинации в Индийския океан, Далечния Изток и Карибския басейн. За повече информация, моля, вижте описанията на отделните екскурзии на уебсайта на Costa. Някои екскурзии може да не са подходящи за гости с двигателни проблеми.

Намаления за деца и тинейджъри
Деца на възраст от 4 до 14 г. получават следните отстъпки: • 30% отстъпка на брегови екскурзии в Средиземно море, Северна Европа и Червено море • 25% отстъпка на брегови екскурзии в Дубай и Емиратите, Далечния Изток, Индийския океан, Южна Америка и Южноамериканки трансатлантичеси. круизи • 10% отстъпка от брегови екскурзии в Карибския басейн и Карибски трансатлантически круизи. Деца под 3-годишна възраст на брегова екскурзия с родител за пътува безплатно (не се разпределя седалка).

3, 4, 5 Tour Бонус
Ние създадохме един изключителен пакет с 3, 4 или 5 екскурзии, който ще Ви спести 15% или 20%, за голям брой круизи на Costa. Ще намерите информация за всеки пакет секцията с маршрута. За тези екскурзии можем да предложим специални цени започващи от 99 Евро на човек, зависещи от маршрута и пристанището за качване.

Покупки, направени по време на спиране в пристанищата
Артикули, закупени по време на круиза (килими, бижута, стоки надвишаващи определена стойност и т.н.) може да подлежат на мито в домашната страна на пътника или в пристанището на слизане. Моля, не забравяйте, че Costa Cruises не събира мита от името на гостите и не е в състояние да оцени дължимата сума. Следователно, гостите трябва да заплатят митата сами, за пред митниците и Costa Cruises не носи отговорност за всякаква форма на обезщетение. Припомняме Ви, че е забранено да се носят храна и напитки на борда.Holland America Line

КАЧВАНЕ


ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ
За Ваше удобство и за да се ускори Вашето отпътуване ние насърчаваме всички наши гости да използват възможно най-скоро онлайн регистрацията. По време на онлайн регистрацията, Вие можете безопасно да предоставите всички Ваши регистрационни формуляри (имиграционни, кредитни карти и т.н.). За по-голямата точност на борда на Вашия кораб, моля приключете процеса поне 30 дена преди отплаване. Ако започнете процеса и не можете да го завършите поради недостатъчна информация, можете да се върнете и да го завършите по всяко удобно за Вас време до 72 часа преди отплаване.

За да завършите онлайн регистрацията ще имате нужда от:

Пълно има на госта
Дата на раждане
Паспорт, виза или документ за постоянно пребиваващ
Домашен адрес
Домашен телефон
Контакт при спешен случай
Информаця за полета за връщане
Кредитна карта, която да ползвате на борда

Когато Вашата онлайн регистрация е готова, ще получите Signature Preferred Boarding Pass карта.

За да се качите на Вашия круиз моля помнете да носите следните неща:
Вашата Signature Preferred Boarding Pass карта
Съответните документи за идентификация и паспорт
Визова и имунизационна информация
Вашите круизни документи

Моля отбележете: ако по някаква причина не сте приключили онлайн регистрацията си поне 3 дена преди заминаване, Вие все пак ще можете да принтирате Вашите Express Docs, включващи бордовата карта до деня на отплаване. Все пак ще трябва да попълните имиграционните формуляри на пристана в деня на заминаване. Моля да дойдете на пристана поне 3 часа преди планувания час на отплаване за да подсигурите нужното време да завършите процеса. На гости, които не са завършили процеса преди часа на заминаване може да им бъде отказано качване на борда.

Корабна карта за идентификация: След приключване на регистрацията, ще получите корабна карта за идентификация. Тази карта Ви служи за идентификация при процедурите за сигурност при качване и слизане от кораба и за правене на покупки на борда. Тя е също и Вашият ключ за каютата.

Моля отбележете: Моля носете Вашата корабна карта и валиден документ за идентификация със снимка издаден от официалните власти при качване или слизане от кораба, защото ще трябва да сканирате Вашата корабна карта. Също така, може да Ви се наложи да представите валиден документ за идентификация със снимка за да преминете охранителния терминал.

ЧАС НА КАЧВАНЕ
Часът на отплаване е изписан на на страницата на Signature Preferred Boarding Pass на Вашите Express Docs. Обикновено ранните качвания започват в 11:30. Имайте в предвид, че трябва да сте на кораба поне един час преди отплаване, а мостът ще бъде прибран половин час преди отплаване.

На главната рецепция на борда може да поискат да вземат паспорта Ви за крузи, които минават от държава на държава за да подготвят имиграционните формалности. Вие ще получите паспортна разписка при предаването на паспорта си и ще бъдете повикани на борда, когато паспортите ще бъдат върнати.

Предвиждаме Вашите каюти да са готови до към един на обяд. За това Ви каним да се настаните удобно в бара, салона или на някой от басейните. Вашият багаж ще бъде доставен в каютите Ви по-късно този следобед.

ПОСЕТИТЕЛИ НА БОРДА
В днешните времена на затегнати мерки за сигурност, Holland America Line са възприели политиката да не допускат посетители на борда. Ние се извиняваме за всякакви неудобства, причинени от това.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗИ


Holland America Line силно препоръчват на всички гости да носят паспорт, който е валиден до поне 6 месеца след края на Вашия круиз.

МОЛЯ ОТБЕЛЕЖЕТЕ: Задължение на всеки пасажер е да си осигури необходимите паспорти и визи за всички страни от круиза, които посещава. Може да бъде отказано качване или да бъдат наложени глоби на гости без необходимите документи.
Всеки пътник носи отговорност за притежаване на необходимите документи от началното до крайното пристанище и по време на цялото пътуване. Круизната компания не предоставя компенсации, в случай, че граничните власти в дадено пристанище откажат на пътник да слезе или да се качи на кораба, поради липса на документи и визи.

ВИЗИ
Някои страни изискват да получите официално разрешение (наречени Виза) преди да влезете в страната. Обикновено се заплаща такса.

БАГАЖ И ОБЛЕКЛО


БАГАЖНА ЗАСТРАХОВКА
Holland America Line не може да гарантира, че няма да има загуба и повреда на багажа Ви, въпреки старанието си. Поради тази причина, препоръчваме да си закупите багажна застраховка преди заминаване. Вашият туристически агент може да Ви предостави нужната информация, ако сте заинтересовани.

БАГАЖНИ ЕТИКЕТИ
Можете да си принтирате колкото са Ви нужни багажни етикети от страницата за онлайн регистрация. Можете да намерите етикети и на пристана преди качване. На багажните етикети на видно място е изписано името на кораба Ви. Моля сложете етикет на всеки багаж, който ще чекирате на круиза. На етикетите има място, на което да изпишете Вашето име, номер на каюта и дата на отплаване.
Моля отбележете: поради мерки за сигурност, багаж без етикет или идентификация на собственика, може да не бъде качен на кораба. Ако имате въпроси или нужда от помощ, моля обърнете се към служителите на Holland America Line на пристана, които с радост ще Ви асистират.

Огнестрелни оръжия, експлозиви, фойерверки, други оръжия и ножове или остри предмети с дължина над 10 см и забранени медикаменти от всякакъв вид са забранени без изключение.

Важно: Не опаковайте паспорта си, медикаменти, документи по пътуването или самолетни билети в багажа за чекиране. (Запомнете, че чекирания багаж няма да Ви бъде на разположение през цялото време.)

ОБЛЕКЛО
Първо и преди всичко, облечете се за комфортно преживяване. Ежедневния живот на борда и на пристанищата, където спира круиза е отпускащ и неангажиращ. За по-топлите места сложете нещо от лека материя. За по-хладните райони препоръчваме дрехи, които лесно се обличат и може би дъждобран (шлифер) и шапка или чадър и ръкавици. За някои брегови екскурзии, може да има изисквания към облеклото, като например за църкви или места за поклонение не са позволени потник или къси панталони.
Вземете си бански, тъй като на всички наши кораби има басейни и джакузита. Може да искате да си вземете повече от един бански. Ние изискваме на корабите ни да носите обувки и нещо наметнато върху банския, когато преминавате през вътрешността на кораба. Ако искате да спортувате във фитнеса или да ползвате пътеките за бягане, вземете си спортно облекло.
Носете си удобни обувки за ходене за разходките на брега и сандали или маратонки за разходки по палубите.

Вечерното облекло спада към две категории: официално и спортно-елегантно. Под спортно-елегантно се имат в предвид памучни панталони, спортна фланелка или пуловер за мъжете и пола или панталон за жените. Тениски с надписи или картинки, бански, потници и шорти не се допускат в ресторантите или публичните места по време на вечерните часове.
На празнични официални вечери дамите носят коктейлни рокли, а мъжете костюм или смокинг. Средно през всеки 7 дни има по 2 официални вечери, и 3 такива на 10 дена. Официални облекла могат да поръчат предварително за ползване по време на круиза.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДИ
Всички каюти са оборудвани със стандартни 110 / 220 волтови контакти.
Поради мерки за сигурност, ютиите са забранени в каютите.

РЕСТОРАНТИ И БЮФЕТИ


AS YOU WISH® ХРАНЕНЕ
Нашата услуга за AS YOU WISH® хранене Ви позволява да избирате мястото и стила, който Ви подхожда.

МЕСТА ЗА ХРАНЕНЕ

Елегантната главна трапезария
Хранене в луксозна атмосфера в стая украсена с картини и антики.
Изтънчен Rosenthal порцелан и свежи бели покривки.
Пет-степенно меню с предложения от класически ястия и местни кухни до вегетариански ястия.
Традиционни предварително зададени места за сядане и време на за хранене или гъвкав отворен график по Ваш избор.

Pinnacle Grill преживяване
Интимна атмосфера включваща Sterling ® Silver говеждо и пресни морски дарове.
Луксозни принадлежности включващи Bvlgari® порцелан, Riedel® стъклени чаши със столче и Frette® ленени покривки.
Широк набор от вина включващ много селекции с оценка "Отлично" от Wine Spectator.

Други възможности за хранене
Пресни, сготвени по поръчка специалитети за закуска и обяд в ресторант Lido.
Вечеря по поръчка и сервитьор до масата в ресторант Lido.
24 часова възможност за хранене в каютата
Terrace Grill на палубата
Нощно хапване; Шоколадов десерт Extravaganza
Explorations Café включващо сладкиши и еспресо напитки
Следобеден чай

Специални диетични нужди, като вегетариански, диабетични или без-глутенови ястия, са лесно изпълними при предварителни поръчки. Ястия за Кашер и здравословни хранения също са възможни.

Explorations Café
Explorations Café, движено от The New York Times, е кафене с комфортна обстановка, където Вие можете да разглеждате една от най-богатите библиотеки в морето, да прегледате широк спектър от аудио и видео програми или просто да си прочетете сутрешния вестник. Гостите могат да се насладят на пресни сладкарски изделия и тяхната любима еспресо напитка предоставена от Torrefazione Italia. Допълнителните акценти са: интернет станции, кръстословици на тема пътувания и много пъзели. В допълнение на всички кораби на Holland America Line има места с безжичен интернет.

ПРАНЕ
За Ваше удобство предлагаме пълни перални и химически услуги. Ще намерите пликове за пране и ценовата листа във Вашия гардероб. Автомати на самообслужване ще намерите на няколко места на бора, с изключение на ms Nieuw Amsterdam, ms Eurodam, ms Noordam, ms Oosterdam, ms Westerdam и ms Zuiderdam. Съоръжението се състоят от перални, сушилни, ютии и дъски за гладене. Специални пакети за пране и гладене се предлагат на изгодни цени. Има такса при използването на пералните и сушилните. Поради мерки за сигурност не се разрешава гладенето на дрехи в каютите.

УСЛУГИ НА БОРДА


Официалният език на борда на нашите кораби е Английски език. Нашите рецепционисти предлагат съдействие през деня на холандски, немски и испански през определени часове.

Бордова сметка
След като регистрирате Вашата кредитна или дебитна карта(и) (Visa®, Mastercard®, American Express®, и Discover®) ще можете да използвате Вашата бордова сметка за покупки на борда. Номерът на Вашата кредитна или дебитна карта ще бъде надеждно изпратен(и) до кораба в подготовка за Вашия круиз. При качване ще изискаме оторизация от Вашата карта(и) по US$60 на човек за всеки ден от Вашия круиз. За пътувания по-дълги от 25 дена, депозита е US$30.00 на човек за всеки ден. В края на круиза Вие ще получите финално извлечение и Вашата карта(и) ще бъдат таксувани само за действителния размер на покупките Ви.

Моля отбележете: на борда няма банкомати (АТМ)

Американският долар е единствената валута, която се приема на борда на корабите на Holland America Line. Приемаме и Американски пътнически чекове.

Салон за красота / Спа салон
Greenhouse Spa & Salon е нашият главен луксозен спа център. Greenhouse Spa & Salon комбинира най-доброто от най-отличителните и луксозни спа центрове по море и на суша с включени доказани домашни спа програми и ексклузивни продукти, които подобряват живота и насърчават благосъстоянието. Всички професионални услуги са на разположение от 8:00 до 20:00. Резервациите са силно препоръчителни, особено при официални вечери.

Фитнес
За да Ви помогне да останете във форма, на всички кораби на Holland America Line има фитнес център, които предлагат едновременно аеробно и фитнес оборудване. В допълнение имате на разположение професионален треньор, който да Ви даде насоки в правилните техника на изпълнения на съответните упражнения. Часовете са от 6:00 до 21:00. Персоналния треньор и специализираните класове като йога и пилатес се предлагат срещу минимална такса. Минималната възраст за гости, които да ползват фитнеса е 16 год.

ПЛУВАНЕ
Басейни има на борда на всички наши кораби и на Ваше разположение има шезлонги и плажни кърпи. Ако желаете да вземете плажна кърпа на брега, моля попитайте Вашият стюард. Ако имате нужда от нещо - разхладителна напитка или одеяло - услужлив стюард ще бъде наблизо, за да Ви помогне.

Моля имайте в предвид, че деца носещи памперс, включително такъв за плуване или такива, които не са научени да използват тоалетна не се позволя да ползват басейните и джакузитата.

МАГАЗИНИ НА БОРДА
Първокласно пазаруване само на няколко крачки от Вас. Всички кораби на Holland America Line предлагат избор от чудесни стоки от целия свят. Signature Shops на борда предлага голям избор от фини бижута, часовници, аромати, първокласен алкохол, ексклузивни сувенири на Holland America и други - всички на безмитни цени. Всички предмети са автентични и много от тях са брандирани с дизайнерски имена, на които трябва да имате доверие. Нашите осведомени специалисти с радост ще отговорят на всички Ваши въпроси и са отдадени на това да Ви предоставят отлично обслужване.

МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ И ИЗИСКВАНИЯ


На всеки кораб на Holland America Line има медицински център обслужван от лицензирани лекари и медицински сестри. Въпреки, че не е болница, медицинския център е напълно оборудван да се справи с повечето възникнали ситуации, както и рутинни медицински процедури.

Обичайна такса ще Ви бъде начислена за медицински услуги и предписани лекарства (с изключение на такива за морска болест и аспирин, които също така можете да намерите на рецепцията). Ако се разболеете или контузите по време на круиза и не можете да бъдете лекуван пълноценно на борда, ще бъдете прехвърлен в болнично заведение на брега. Моля отбележете, че повечето медицински застраховки НЕ покриват разходите по медицинско обслужване в морето, в чужда страна или при въздушна евакуация. Поради тази причина, окуражаваме гостите да се снабдят с пътническа медицинска застраховка преди пътуване.

Ако имате хронично медицинско заболяване, моля вземете скорошен доклад на състоянието Ви от Вашия лекар. Медицинският персонал на борда не е на разположение за целодневно обслужване, освен ако не сте хоспитализиран в медицинския център. Трябва да можете да се грижите за себе си. Ако не можете да изпълнявате сами основните функции като хранене, обличане или да не отидете на брифинга по безопасност на кораба, Вие трябва да вземете болногледач с Вас. Поради ограниченото медицинско оборудване на борда, няма да приемаме резервации за деца под 6 месеца за не-през океански плавания и под 12 месечни за през океански плавания при започване на круиза. Това важи и за бременни жени, които ще са в 24 седмица или повече от бременността в края на круиза. Ако сте бременна, моля осигурете медицинска бележка от Вашия лекар определяща термина Ви и потвърждаваща, че сте медицински годна да пътувате.

ТЮТЮНОПУШЕНЕ


Политиката ни спрямо тютюнопушенето отразява нашия ангажимент за комфорта на всички наши гости. Към момента всички каюти, зали и всички други вътрешни зони са определени като такива за непушачи с изключение на:

Казино
Дискотека Northern Lights (само на ms Eurodam, ms Oosterdam, ms Noordam, ms Nieuw Amsterdam, ms Westerdam & ms Zuiderdam)
Бар Seaview (не е разрешено на ms Maasdam, ms Ryndam и ms Statendam)
Crow’s Nest (не е разрешено на ms Eurodam, ms Oosterdam, ms Noordam, ms Nieuw Amsterdam, ms Westerdam и ms Zuiderdam)

Докато пушенето не е разрешено в каютите, гостите може да пушат на верандите на каютите. Пушенето е разрешено на някои обозначени външни палуби. Пушенето на пури и лули не е разрешено вътре в кораба, може да се пушат само на обозначените външни палуби.


Louis Cruises

КАЧВАНЕ


Пасажерите трябва да се осведомят предварително за точния час на отплаване на кораба - отбелязан на круизния билет за пътуването. Добре е да се предвиди достатъчно време за пътуване от летище до пристанището в деня на отплаване, с оглед навременното пристигане на круизния терминал.

Компанията изисква пасажерите да се качат на борда на кораба не по-късно от 1 час преди обявения час на отплаване. При закъснение, компанията разглежда пасажерите като "no show".
Обичайно чекирането за качване на борда започва 3 часа преди часа на отплаване за круизите с продължителност над 7 дни, и 2 часа преди отплаване за круизите с продължителност 3-4 дни.
На бюро Регистрация се преминава през check-in за проверка на билет и документи. Пасажерите попълват няколко бланки и формуляри с персонална информация, необходима за безпрепятственото преминаване на паспортните формалности в различните пристанища от маршрута.
С оглед улесняване на процедурите по качване/слизане в отделните пристанища от маршрута, екипажът може да задържи международните паспорти на пътниците на рецепция за периода на цялото пътуване. В замяна на паспортите пасажерите получават квитанция, срещу която взимат паспортите си в края на круиза.
След проверката за всеки пасажер изважда бордна карта, която служи както за идентификационна карта при качване и слизане от кораба, така и за разплащателно средство на борда. За тази цел на всеки пасажер се открива бордна сметка, в която се натрупват сумите за разходите, направени на борда на кораба по време на цялото пътуване.

БОРДОВА СМЕТКА
Откриването на индивидуална бордна сметка е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, тъй като на борда на кораба не се приема заплащане на стоки и услуги в брой или с кредитни карти. Бордната сметка представлява определена сума, която може да се гарантира с пари в брой /ЕВРО/ или с кредитна карта (American Express, Master Card, Visa). Минималната сума за откриване на бордна сметка е 200 ЕВРО за каюта за 7-дневните круизи. Възможно е да се депозира и по-голяма сума в случай, че очакваните бордни разходи, надвишат минималната сума. В предпоследната вечер от круиза се получава подробна информация за начислените в бордната сметка суми. Заплащането на окончателната сметка може да бъде в брой или с кредитна карта. В случай, че през последния ден на борда пасажерите желаят да правят покупки от магазините или да поръчват напитки - заплащано ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ се приема в брой или с кредитна карта в момента на покупката

ВИЗИ И ЗАСТРАХОВКИ


ДОКУМЕНТИ И ВИЗИ
Пасажерите трябва да разполагат с международен паспорт, валиден най-малко 6 месеца след датата на приключване на пътуването. За настаняване на борда на кораба пасажерите представят ФАКС-КОПИЕ на ХАРТИЕН билет за круиз. Пасажерите получават оригиналните билети при качването на борда на кораба.
За някои от посещаваните дестинации се изискват и входни визи. Препоръчваме всички пътуващи да се информират и снабдят предварително с всички необходими визи, в случай, че такива са необходими за една или повече от посещаваните дестинации. Александър Тур оказва съдействие и предоставя информация на пасажерите във връзка с получаването на визи, но не носи отговорност за решенията на консулските служби.
Задължение на всеки пасажер е да си осигури необходимите паспорти и визи за всички страни от круиза, които посещава.
Всеки пътник носи отговорност за притежаване на необходимите документи от началното до крайното пристанище и по време на цялото пътуване.
Круизната компания не предоставя компенсации, в случай, че граничните власти в дадено пристанище откажат на пътник да слезе или да се качи на кораба, поради липса на документи и визи.
С оглед безпроблемното преминаване на паспортните формалности в отделните пристанища, в първия ден от пътуването паспортът се депозира на рецепцията на кораба. Поради тази причина е необходимо пасажерите да разполагат с втори документ за самоличност като лична карта или шофьорска книжка. Този втори документ ще бъде необходим за слизане и качване в някои пристанища от маршрута. Като документ за самоличност на борда служи и бордната карта. Важно: пасажерите на трябва да забравят да вземат паспортите си от рецепцията в последния ден от пътуването!
В случай, че непълнолетно лице (под 18г.) пътува само с един родител, трябва да бъдат представени съответните документи, удостоверяващи съгласието на другия родител детето да пътува.
При несъответствие между фамилното име на детето и фамилните имена на родителите, които го придружават, родителите трябва да си осигурят документ, удостоверяващ родствената им връзка с детето (преведен на английски и заверен акт за раждане или друг документ).

МЕДИЦИНСКИ ИЗИСКВАНИЯ


Всички пътници, които имат здравословен или физически проблем пътуват на собствена отговорност. Ако в момента на пътуването те ползват някакви лекарства или трябва да са под медицинско наблюдение, трябва да носят със себе си записки от личен лекар. В случай, че лекарствата трябва да се държат в хладилник, круизната компания трябва да бъде информирана за това не по-късно от 2 седмици преди датата на отплаване.
Бременност: Жени, навлезли в шестия месец от бременността си, не се допускат на борда на кораба. В случай, че пътуват до петия месец от бременността си, те трябва да представят на корабния лекар бележка от личния лекар, че здравословното и физическото им състояние позволяват пътуването. Louis Cruises не носи отговорност при настъпване на евентуални усложнения на бременността по време на круиза.

ВАКСИНАЦИИ И ИМУНИЗАЦИИ
ъветваме пасажерите да се консултират с тяхната Национална здравна служба преди круиза за информация относно препоръчваните ваксинации. Препоръчваме на пасажерите и консултация с личен лекар относно здравословното им състояние.
Информация за ваксинациите, необходими за всяка държава, може да са получи от уеб сайта на Световната Здравна Организация: http://www.who.int/vaccines-diseases. Louse Cruises не носи отговорност за пасажери, които не спазват препоръките за превенция на инфекциозни болести.

БЕБЕТА И МАЛКИ ДЕЦА
При пътуване с бебе, родителите трябва да си осигурят предварително достатъчно бебешка храна, тъй като такава не се предлага на борда на кораба.
При нужда от бебешко креватче, круизната компания трябва да бъде информирана поне 1 месец преди датата на отплаване.

МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ
На борда на всеки кораб на Louis Cruises има медицински персонал, който може да осигури първа медицинска помощ и да лекува леки наранявания. Медицинските услуги се заплащат.
Круизната компания не може да осигури специализирана медицинска помощ, за която е необходимо специално оборудване.
При наличие на съответна застраховка, покриваща медицински разходи в чужбина с АСИСТАНС, е необходимо пасажерът да се свърже с АСИСТАНС КОМПАНИЯТА незабавно при възникване на здравословен проблем, разходите за преодоляването на който се покриват от застраховката.

НА БОРДА


В първия ден от пътуването пасажерите трябва да заявят желания час за вечеря. Вечерята се провежда на 2 смени, като часовете варират според посещаваните през деня пристанища. Обичайно първата смяна се провежда между 19:00 и 20:30 часа, а втората от 21:00 до 22:30 часа. Всеки пасажер получава определена маса за вечеря в основния ресторант.

Важно! Необходимо е да се спазват часовете за вечеря в основния ресторант, тъй като 15 минути след обявения час ресторантът се затваря.

Закуската и обядът не се провеждат на смени и не са с фиксиран час - пасажерите могат до избират дали да се храните на бюфета или в основния ресторант. Единственото условие е да се съобразяват със съответното обявено работно време на заведенията за хранене.

ОБЛЕКЛО
В багажа трябва да присъстват тоалетни принадлежности, както и очила или контактни лещи, (в случай, че пасажерите ползват такива), шапка, слънчеви очила и разбира се банският костюм (в случай, че времето позволява ползването на слънчевите тераси и басейна). Няма да бъде излишен и бинокъл - с него лесно може да се наблюдава безкрайната морска шир.
По време на бреговите екскурзии се препоръчват удобни обувки, както и лека връхна дреха. Облеклото по време на екскурзиите трябва да бъде съобразено с религиозните и културни особености на посещаваната държава. През деня на борда е подходящо всекидневното облекло - леко и удобно.
Не се позволява влизането с бански в ресторантите и общите помещения. За желаещите да похапнат около басейна е предвиден бюфет на открито.
По време на всеки круиз има неофициални, полуофициални и официални вечери. Детайлите за това се съобщават в ежедневната програма. Официалното облекло включва тъмен костюм с вратовръзка за мъжете и вечерна рокля или костюм за дамите. По време на полуофициалните вечери облекло е костюм и вратовръзка за мъжете или спортно-елегантен стил, а за жените - рокля или костюм.

РАЗПЛАЩАНЕ НА БОРДА
Валутата на борда на кораба е EUR (ЕВРО). Всички направени разходи и покупки на борда на кораба се натрупват в бордната сметка и се заплащат в края на пътуването.

ТАКСА ОБСЛУЖВАНЕ
За постигане на високо качество на предоставяните от Louis Cruises услуги на борда на корабите, круизната компания стимулира персонала чрез допълнителна такса за обслужване. Такса обслужване представлява определена фиксирана сума, която за удобство на пасажерите се начислява автоматично към бордната сметка в края на пътуването. Като водеща линия круизната компания препоръчва 8 евро/възрастен/ден и 4 евро/дете 6-18г./ден.

Не се начислява такса обслужване за деца под 6 години.
Всички събрани в края на круиза суми от таксата обслужване се разделят поравно между камериерите и персонала в бара и ресторанта.
В случай, че пасажерите на са доволни от обслужването на борда на кораба, е необходимо да информират навременно служителите на рецепция

БАКШИШИ
Louis Cruises не изисква, нито препоръчва даването на допълнителен бакшиш на персонала на кораба. Всички членове на корабния персонал, обаче, имат правото да взимат бакшиши от пасажери, които желаят да им се отблагодарят допълнително за добре свършената работа.

ТЮТЮНОПУШЕНЕ
На всички кораби има зони за пушачи (части от някои барове, обособени части от външните палуби и др.) Не се разрешава пушенето в ресторанта, както и пушенето на пури по време на шоу програмите.

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО
Електричеството на борда на всички кораби на Louis Cruises е 110 V. Препоръчваме пасажерите да си осигурят предварително необходимите им адаптори за носетите от тях електрически уреди. Фотоапарати, камери, мобилни телефони и батерии със зареждащи устройства могат да се оставят на рецепция за зареждане. На някои кораби се предоставят, срещу депозит, адаптори 110 V / 220 V. Срещу депозит, от рецепцията може да се получи и сешоар за временно ползване.

УСЛУГИ


Всички кораби предлагат услуги като фризьорски салони, пералня и фотографски услуги (всички снимки се излагат във фото галерията и могат да бъдат закупени), които се заплащат на цени, обявени на борда.

ПЛАЖНИ КЪРПИ
Всяка каюта е снабдена и с хавлиени кърпи за ползване около басейна. Те ще бъдат събрани вечерта преди напускане на кораба. В случай, че пасажерите желаят да задържат кърпа за спомен, трябва да уведомят за това рецепцията, като стойността на кърпата ще бъде начислена на бордната сметка.

ЕЖЕДНЕВНА ПРЕСА
Всяка вечер в каютите са доставя бюлетин с програмата за следващия ден. Програмата включва началните часове на бреговите екскурзии, часовете на пристигане и отплаване на кораба, забавленията и дейностите за деня, часовете за хранене, вида на облеклото за вечерта и друга полезна информация.

КОМУНИКАЦИИ:
Всеки кораб разполага с телефон и интернет център, чието ползване се заплаща допълнително.

КАЗИНО
Лица под 18 години не могат да посещават казиното и да участват в хазартни игри. За казиното са необходими пари в брой.

ПАЗАРУВАНЕ, DUTY-FREE МАГАЗИНИ
Магазините на борда на корабите предлагат редица тоалетни принадлежности, парфюми, пури, цигари, алкохол, както и многообразие от сувенири с логото на Louis Cruises. Магазините са отворени само по време на плаване.

БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ


Бреговите екскурзии са по желание на пасажерите и се заплащат допълнително.
Бреговите екскурзии се провеждат с екскурзовод на английски език.
Бреговите екскурзии се закупуват на борда на кораба в началото на круиза или в деня преди самата екскурзия. Стоиността им се прибавя директно към бордната сметка, като окончателното им заплащане може да се извърши в брой или с кредитна карта в края на круиза.
Препоръчваме закупуването на бреговите екскурзии да стане през първия или най-късно до втория ден от пътуването.

СЛИЗАНЕ ОТ КОРАБА
По време на престоя на кораба в някое пристанище от маршрута, пасажерите могат свободно да слизат и да се качват на борда. Те могат да разгледат града самостоятелно или да се включат в организирана екскурзия с екскурзовод. Тези, които не са включени в брегови екскурзионни програми трябва стриктно да спазват часовете на отплаване на кораба - всички пасажери трябва да са на борда най-късно до 1 час преди обявения час на отплаване от съответното пристанище.

ТЮТЮНОПУШЕНЕ


На всички кораби има зони за пушачи (части от някои барове, обособени части от външните палуби и др.) Не се разрешава пушенето в ресторанта, както и пушенето на пури по време на шоу програмите.


MSC Cruises

КАЧВАНЕ


КАЧВАНЕ
Качването на кораба започва в часа, посочен на вашия круизен билет. Регистрацията приключва час и половина преди времето за отплаване на кораба, освен на американските пристанища, където регистрацията приключва два часа преди определеният за отплаване час. За някои дестинации е възможно да се регистрирате онлайн на уебсайта www.mscwebcheckin.com

Онлайн регистрация
www.mscwebcheckin.com е създаден, за да Ви осигури един летящ старт, ускорявайки процедурата Ви на качване. Благодарение на процедурата за онлайн регистрация, Вие можете да проследявате, кога е най-удобно да тръгнете от дома си. Всички пасажери към една и съща резервация трябва да се регистрират предварително, като попълнят своите лични данни и принтират формуляра, който се предоставя в края на процеса на регистрация. Онлайн регистрацията трябва да бъде извършена в рамките на 48 часа, преди датата на отплаване, в противен случай системата няма да отпечата онлайн бордния формуляр, който е необходим за завършване процедурата за качване на борда. Моля помнете, че ако не представите този формуляр при качването си на борда, ще трябва да преминете през обичайните процедури за регистрация. За да използвате MSC Web Check, Вие ще трябва да представите на нашия персонал принтирания борден формуляр, круиз билет и валиден документ за пътуване. Услугата е налична за качване на следните пристанища: Амстердам, Бари, Барселона, Валенсия, Венеция, Генуа, Кил, Копенхаген, Марсилия, Неапол, Палермо и Чивитавекия.
Всички гости на MSC Yacht Club (на борда на MSC Divina, MSC Splendida и MSC Fantasia) ще бъдат ексклузивно регистрирани и на терминала ще им се помогне за багажа от екип икономи, които ще ги придружат до определените очертания за приоритетна регистрация. При поискване, икономът също ще разопакова куфарите на гостите.
При качване пасажерите следва да направят следното (в описания ред):
a) предават багажа на съответния персонал, който след това ще го отнесе директно във каютата на пасажера. На всички чанти трябва предварително да е поставен етикет с име и фамилия на пасажера, името на кораба, номера на каютата и датата и пристанището на тръгване.
б) отиват на бюро Регистрация с круиз билет и паспорт.
в) след проверка на документите, пасажерите ще получат Круиз карта. Това е магнитна карта, която се използва на борда за плащане на екскурзии, сметки на бара, пране, обслужване в каютата, фризьор, козметичен център, безмитни магазини, фотограф и такса обслужване. За да получат своята Круиз Карта, пасажерите трябва или да регистрират своята кредитна карта, или да оставят сума в брой. Чекове не се приемат. Следните кредитни карти могат да бъдат регистрирани на борда: Visa, Visa Electron, Mastercard, Diners, JCB и American Express. Тази СИСТЕМА ЗА РАЗПЛАЩАНЕ БЕЗ ПАРИ В БРОЙ важи на всички кораби.

Казино
В казината на борда гостите могат да проиграват до максимален размер от 2000 евро на ден, ако са активирали своята Круиз Карта чрез регистриране на кредитна карта От друга страна, гостите, които избират да активират своята Круиз Карта чрез пари в брой могат да проиграват до размера на сумата, налична в Круиз Картата.
Като мярка за безопасност, охраната може да претърси пасажер и/или неговия/нейния багаж и да конфискува вещи, които според Компанията могат да изложат на риск сигурността на пасажерите, екипажа или кораба. Персоналът на борда си запазва правото да отстрани питиета, намиращи се в багажа на пасажера. Те ще бъдат върнати вечерта преди слизане. Не е позволено пасажерите да внасят на борда разопакована храна.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗИ


1. Съединени щати:
Международните пътници, които желаят да пътуват до Съединените щати, сега подлежат на засилени изисквания за сигурност. Всички редовни пътници, които желаят да пътуват до САЩ по въздух или по море, съгласно Програмата за безвизово пътуване (VWP), трябва да получат електронно одобрение за пътуване, преди да се качат на превозното средство. За да проверите, кои страни участват в Програмата за безвизово пътуване и за допълнителна информация, моля посетете уебсайта https://esta.cbp.dhs.gov/

2. Египет, Мароко и Гибралтар:
За непълнолетни, които пътуват до тези страни, моля вземете под внимание, че “Удостоверението за раждане с одобрение за пътуване в чужбина” и “Удостоверението за самоличност на деца” вече не се считат за валидни. Следователно деца под 15 години трябва да:
- притежават свой собствен паспорт или
- бъдат вписани в паспорта на техен родител или настойник, или
- притежават друг валиден документ за самоличност за пътуване в чужбина
Представената информация е актуална към момента на отпечатване; за по-актуална информация и всички други въпроси, свързани с документи за пътуване и визи, моля консултирайте се с вашия туристически агент.

БАГАЖ


Може да се направи застраховка с MSC Cruises съгласно условията на страница 120. Международните наредби за багаж за авиолиниите поставят ограничения за размера и теглото на багажа; за икономическа класа обикновено са позволени 20 кг. В частност, за САЩ, на пасажерите са позволени само две чанти. Авиолиниите си запазват правото да таксуват допълнително екстра багаж. MSC Cruises не носи отговорност за проблеми при заминаване или пристигане на летище.
Освен това, ценен багаж пътува на отговорността на пасажера. Съветваме пасажерите да носят всякакви лекарства, документи и други в своя ръчен багаж.

ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ


ЗДРАВНИ И МЕДИЦИНСКИ ИЗИСКВАНИЯ
Пасажерите с физически или умствени увреждания са засегнати в Точка 6 от Условията за резервация. Пасажерът гарантира, че може да пътува по море и въздух и че неговото поведение или състояние няма да навреди на безопасността или удобството на плавателните съдове, летателния апарат и/или другите пасажери. Всеки пасажер, чието състояние може да повлияе на годността за пътуване, следва да представи медицинско свидетелство преди резервацията. Без това свидетелство може да му бъде отказано да се качи.
Всички специфични нужди, свързани с транспорт и/или настаняване и/или помощ следва да бъдат съобщени при резервацията и може да бъдат осигурени. Корабите не са оборудвани със специа лизирани стаи/ оборудване/медицинска помощ.
Жените, които няма да са навлезли в 23та седмица на бременността към края на круиза, при качване на борда представят медицинско свидетелство от доктор, в което се потвърждава тяхното добро здравословно състояние за пътуване на борда на круиз кораб, за периода на круиза и за съответния маршрут. MSC Cruises по никакъв начин не носи отговорност за последствия, породени от невъзможността на пасажера да пътува, независимо дали това е очевидно или не. Не се връщат пари и не се изплащат компенсации на пасажер, който не може да започне или да продължи пътуването си, поради собствената си неспособност.

МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ
Всички наши кораби имат добре оборудван Медицински Център, под ръководството на доктор и медицински персонал. Медицинският център е отворен във времето, посочено в Дневната Програма на кораба. Спешни повиквания са възможни през цялото време на номера за Спешни Медицинска Помощ.
Тъй като наборът от лекарства, поддържани на борда, е с всеобхватно действие, възможно е те да не задоволят вашите специфични лични потребности, и поради тази причина, ние винаги предлагаме на Гостите да носят със себе си своите предписани лекарства.
Медицинските услуги на борда се таксуват. Тези такси са изложени в Медицинския център и ще бъдат автоматично отразени във вашата Круиз Карта.

ВАКСИНАЦИИ
Съветваме пасажерите да се консултират с тяхната Национална здравна служба преди круиза за информация относно препоръчваните ваксинации. MSC Cruises не носи отговорност за пасажери, които не спазват препоръките за превенция на инфекциозни болести.

РЕСТОРАНТИ И БЮФЕТИ


РЕСТОРАНТИ И БЮФЕТИ

Хранене
Часовете за хранене са съобразени с географското местоположение и маршрута на кораба и са посочени в Дневната Програма.
Закуската се сервира в ресторантите на кораба и в Бюфет Lido.
Континентална закуска с Рум Сървис се доставя в каютите при поискване за всички сутрини, с из- ключение на деня на слизане. Тази услуга може да бъде заявена с известяване на топката на вратата чрез формуляра, осигурен в указанията за каютата, или чрез позвъняване на Рецепцията.
Обядът се сервира в ресторантите на кораба и в Бюфет Lido.
Вечерята се сервира в ресторантите на кораба на две смени. Наред с ресторанта, по избор можете да се насладите на вечерята си в бюфет-ресторанта, работното време можете да намерите в дневната програма на борда.
Резервации за специални случаи и à la carte ресторанти (където са налични) могат да бъдат направени при Maitre d’Hotel или вашия сервитьор по трапезария.
- Автентична кухня от “дивия запад” и атмосфера от Tex-Mex ресторантите El Sombrero (MSC Fantasia) и Santa Fe (MSC Splendida).
- За автентична ориенталска вечер азиатските фюжън ресторанти Shanghai (MSC Orchestra) и Oriental Plaza (MSC Magnifica) предлагат разнообразни китайски, японски, индонезийски, индийски и тайски ястия, докато Galaxy à la carte ресторант (MSC Divina) осигурява вкусна фюжън кухня, а Kaito Sushi Bar (MSC Poesia и MSC Musica) сервира японски специалитети. - Елегантна атмосфера и италиански стил са есенцията на нашите à la carte ресторанти, 4 Seasons (MSC Orchestra), Il Giardino (MSC Musica), L’Obelisco (MSC Poesia) и L’Oasi (MSC Magnifica).
Всички гости на MSC Yacht Club (на борда на MSC Divina, MSC Splendida и MSC Fantasia) могат да се насладят на меню с 24-часов рум сървис. През деня ще им бъде предложен голям избор от закуски, сервирани от икономите в Top Sail Lounge и The One Pool. Достъпен е и специален ресторант със свободен избор на време за хранене. Допълнително и ексклузивно за гостите на MSC Yacht Club, традиционен английски чай ще се сервира всекидневно в Top Sail Lounge от 16.30 часа.

Специални режими на хранене
Повечето специални режими на хранене могат да бъдат удовлетворени на борда, но само ако бъдат заявени при резервацията. MSC Cruises е в тясно сътрудничество с Associazione Italiana Celiachia (Италианска Асоциация Цьолиакия) за осигуряване на менюта, изключващи глутен, в ресторантите на MSC Splendida, MSC Fantasia, MSC Magnifica, MSC Musica, MSC Orchestra и MSC Poesia, чиито круизи са в Средиземно море и Северна Европа. На MSC Divina*, MSC Lirica, MSC Opera, MSC Sinfonia, MSC Armonia и MSC Melody, гостите могат да намерят предварително опаковани безглутенови продукти, като закуски, бисквити, кроасани, пандишпанови кексчета и мъфини.
*
Веднага след пускането на MSC Divina, ще стартираме ратификационна процедура, която ще ни позволи да предлагаме безглутенови менюта и на този кораб също. Процедурата се очаква да отнеме около 3 месеца.

Барове и кафенета
Не само нашите ресторанти с изискана гастрономия, но също и нашите барове могат да бъдат считани като “пътуване в пътуването”. Предлагането на напитки на борда на флотилията на MSC Cruises е плод на внимателен подбор и усилена работа на екип от експерти, които страстно са отдадени на работата си. За да предложим на клиентите си напитки, изпълнени с уникално и незабравимо преживяване, сме разработили 10 различни теми:
- Кафе барове, където гостите могат да са насладят на атмосферата на автентичното италианско кафе.
- Салони за пури, предлагащи асортимент от изискани питиета, които отговарят на финеса на заобикалящата среда и които ще задоволят дори най-вещия познавач.
- Джаз барове, за които сме създали специален асортимент от напитки “по мярка”.
- Индивидуални менюта с напитки също така се приготвят за нашите Спортни барове, Витамин барове, Спа барове, Tex-Mex ресторанти, Ориенталски ресторанти и, естествено за MSC Yacht Club. За любителите на виното сме създали три различни листи: първо, селекция от 100 вина за стандартните ресторанти, предназначени да задоволят изискванията на нашите интернационални клиенти; списък за винените барове, състоящ се от 90 първокласни италиански марки; и на трето място ексклузивна селекция за MSC Yacht Club.
Всичката храна, напитки и свързани услуги, които не са включени в цената на круиза трябва да се платят в края на круиза. 15% такса обслужване ще бъде добавена и отбелязана към окончателната сметка. Не се изисква даването на бакшиш на персонала в бар и ресторант.

ТЮТЮНОПУШЕНЕ


ПОЛИТИКА ВЪВ ВРЪЗКА С ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

MSC Cruises уважава нуждите и желанията на всички гости и внимателно преценява предпочитанията, както на онези които пушат, така и на непушачите. Наред с глобалните стандарти, зоните за пушене са като цяло по-малко от зоните за непушачи, но пушенето е разрешено в обособените зони на флотилията (най-вече избрани съобразно увеличения или модифициран поток на въздух).
Пушенето не е разрешено на местата, където се сервира храна (бюфети и ресторанти), медицинските центрове, детските кътове, коридорите или фоайетата на асансьорите, местата, където гостите се събират на групи за упражнения за безопасност, слизане или тръгване на обиколка, обществени тоалетни или в барове, които са в непосредствена близост до места, където се сервира храна.
Пушенето във всички каюти е силно непрепоръчително и поради специфичния и доказан риск от пожар, пушенето на балконите на каютите не се разрешава по никое време.
Пушенето е разрешено в няколко бара на всеки кораб и на една от страните (обозначена със знаци) на външните басейни на главната палуба, където са поставени пепелници.
От ръководителя на круиза и в Дневната програма на кораба на гостите се препоръчва да избягват изхвърлянето на цигарени фасове през перилата на кораба, тъй като фасовете могат да бъдат издухани обратно на борда и да предизвикат пожар.

ОБЛЕКЛО


За живота на кораба и екскурзиите се препоръчва ежедневно облекло. За неофициалните вечери препоръчваме летни рокли за жените и леко сако за мъжете. За гала-вечерите и партита може да пожелаете да се облечете по-официално, за което препоръчваме тъмен костюм за господата и вечерна рокля за дамите. За малкото официални вечери – коктейлни рокли за дамите и леки костюми или дори смокинги за мъжете. Съветваме Ви да имате под ръка пуловер или шал, за да бъдете подготвени за температурните разлики между климатизираните вътрешни помещения на кораба и палубата. За екскурзиите включващи посещения на религиозни места, препоръчваме подходящо облекло (покрити колене и рамене, без къси горни дрехи).

УСЛУГИ НА БОРДА


ШЕЗЛОНГИ
Шезлонгите са на разположение на пасажерите безплатно. Те не могат да бъдат резервирани и учтиво молим гостите да не оставят на столовете на палубата и шезлонгите лични вещи по време на дълго отсъствие (повече от 30 минути). Плажни кърпи има на разположение близо до басейните. Те трябва да бъдат върнати след употреба. Невърнати плажни кърпи могат да бъдат добавени към бордовата сметка на гостите.

ДНЕВНА ПРОГРАМА
Всяка вечер подробна програма за следващия ден ще бъде доставяна във вашата каюта. Тя съдържа пълна информация за дейностите и развлеченията, които ще бъдат представени от съответния персонал.

РАЗВЛЕЧЕНИЯ И ФИТНЕС
На борда гостите могат да използват модерния фитнес салон. По време на круиза могат да бъдат организирани турнири по бридж, тенис на маса, тенис, волейбол и шъфълборд*, игри в басейн, музикални фестивали, търсене на съкровище, викторини, маскени балове, конкурси за красота и още много дейности. Грандиозни шоута ще се провеждат в театъра и професионални музиканти ще ви забавляват във всички фоайета на кораба. (С предварително съгласуване с Ръководителя на круиза, някои от музикантите на борда могат да бъдат наети за части празненства.)
Нашето казино на борда предлага най-популярните атракции, които можете да намерите в казината по света, с игри за играчи с всякакви възможности. Опитайте късмета си на слот машините или на масите за блек джек, рулетка и покер. Почувствайте притока на адреналин, докато чакате да проверите, дали господин “Късмет” е на ваша страна.
*
с изключение на борда на MSC Magnifica

ЗАБАВЛЕНИЕ ЗА ДЕЦА
Отделяме специална грижа и внимание на децата. Подходящи развлечения и дейности се организират за деца над 3 години.
Програмите за децата се отпечатват всекидневно и са налични в Детския Клуб.
Развлеченията за деца са безплатни и се организират в три обособени по възраст категории. - Мини Клуб, за деца от 3 до 6 години;
- Младежки Клуб, за деца от 7 до 12 години;
- Тинейджърски Клуб, за деца от 13 до 17 години;
Тъй като нашите кораби се различават по размер и съоръжения, дейностите за деца не се ограничават само до детските клубове.
Всички развлекателни дейности, и за по-млади гости, и за възрастни, се провеждат на различни езици, за да задоволят всички нужди.
Когато родителите са на брегови екскурзии, Мини Клубът остава отворен, предлагайки спокойствие на родителите. Ако родителите са на брега или са заети с други дейности, обгрижващият персонал на децата ще заведе малчуганите до бюфета или до ресторанта на кораба, за да се нахранят (от подходящо меню за деца).
Учтиво молим родителите да не позволяват на децата да обикалят безцелно из кораба непридружавани.
Не предлагаме детегледачки.

ТИНЕЙДЖЪРСКА КАРТА
“Тинейджърската Карта’ е предплатена карта, ексклузивно за нашите малки гости. Децата и тинейджърите под 18 години могат да използват картата, когато желаят да си купят нещо или за отключване на каютата си. Налични за суми от 30,00 евро и 50,00 евро, тези лесни за употреба карти, са удобен начин да се осигури на тинейджърите независимост. В зависимост от избраната карта, вие ще получите допълнителен бонус от 5,00 евро (с карта от 30,00 евро) или 10,00 евро (с карта от 50,00 евро). За да поръчате Тинейджърска Карта, просто попълнете формуляра, който получавате при регистрация, и го предайте на администратора във фоайето. Допълнителни формуляри са на разположение на Бюро Информация. Картата ще бъде доставена директно във вашата каюта.
Моля отбележете, че Тинейджърската карта е невъзстановима и всеки кредит, оставащ в картата в края на круиза не се възстановява.

БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ


БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ
На борда може да се закупи пълна програма на Бреговите екскурзии. Предлаганите по време на круиза екскурзии са по желание и се осигуряват от допълнителни независими изпълнителни. Приложима е такса. Екскурзиите се прибавят директно към бордовата ви сметка, като окончателното заплащане може да се извърши в брой, с кредитна карта или с пътнически чек.
Моля отбележете, че:
- Екскурзии не могат да бъдат анулирани, веднъж след като са резервирани. В случай на болест и изискване за възстановяване на сума е необходимо медицинско свидетелство от доктор на борда. Свидетелството е валидно само за едно лице.
- Маршрутите на екскурзиите и цените могат да бъдат променяни, поради промяна на цените и непредвидени обстоятелства, без предварително уведомление от MSC Cruises.
- Екскурзия се провежда, ако бъде набран минимален брой участници. В случай, че не бъде набран минималният брой участници, екскурзията може да бъде отменена и парите възстановени. За някои екскурзии има ограничен брой участници. Ако случайно е набран само минималният брой пасажери за екскурзия, групи от пасажери с различна националност и/или езици е необходимо да пътуват заедно с един и същ екскурзовод.
- Цената включва транспорт, посещения на забележителности и/или музеи, храна и напитки, както е посочено в подробното описание на всяка екскурзия.
- MSC Cruises не носи отговорност за промени в програмата, настъпили поради местни празници, дни, в които забележителностите са затворени и/или други местни събития, които напълно или частично възпрепятстват първоначалния маршрут. Програмата и разписанието на екскурзията (тръгване/връщане) ще бъдат потвърдени на борда по време на круиза.
- Освен ако не е посочено друго, бреговите екскурзии ще се осъществяват с автобус.
- От пасажерите се изисква да носят подходящо облекло при посещения на религиозни места (покрити колене и рамене, без къси горни дрехи).
- Екскурзиите, които включват посещения на археологически обекти, дълги преходи пеша или катерене, може да не са подходящи за пасажери
с увреждания или двигателни проблеми. Пасажерите могат да заявяват частни обиколки на места, където има възможност. Препоръчваме
ви да проверите, дали екскурзиите са подходящи, преди да резервирате.
- За плажни обиколки са препоръчителни кърпи и бански костюми.
- В някои археологически обекти, музеи и забележителности използването на видеокамери и фотоапарати се заплаща допълнително. Тези допълнителни услуги не са включени в цената на екскурзията; повече подробности ще бъдат предоставени на борда.
Всички гости на MSC Yacht Club (на борда на MSC Divina, MSC Splendida и MSC Fantasia) могат, като просто се свържат със своя Портиер, да се наслаждават на индивидуални брегови екскурзии с лимузина с шофьор, нает автомобил или мини- бус (резервации, наличност и цени са на разположение при поискване).

ТАКСА ОБСЛУЖВАНЕ


ТАКСА ОБСЛУЖВАНЕ
По време на вашия круиз, ще срещате из целия кораб персонал, който ще Ви предостави отлично обслужване. Обслужването се осъществява от толкова много персонал и екипаж, който работи усилено зад кулисите, за да е сигурен, че се наслаждавате на всеки един момент на борда.
За ваше удобство MSC Cruises автоматично ще добави дневна Хотелска такса обслужване към вашата сметка на борда, в зависимост от избрания от вас маршрут и броя дни, през които реално се осигурява обслужване. Хотелската такса обслужване служи, за да сме сигурни, че поддържаме най-висококачествени стандарти на обслужване на нашите клиенти. Дневните суми по-долу са изчислени на тази база и не могат да бъдат променени. Все пак ако желаете да премахнете някоя дневна хотелска такса обслужване поради неприятно събитие, при което не сте получили задоволително обслужване, Вие можете да го направите като се свържете с Мениджър Връзки с гости на борда.

Круизи в Средиземно море, Северна Европа и Абу Даби и Емирствата:
• Круизи от 9 дни / 8 нощи или по-малко
Възрастни (на и над 18): 7 евро на нощ
Дете (на и над 14): 3,5 евро на нощ
Дете (под 14): такса обслужване не се прилага
• Круизи от 10 дни / 9 нощи или повече
Възрастни (на и над 18): 6 евро на нощ
Дете (на и над 14): 3 евро на нощ
Дете (под 14): такса обслужване не се прилага
• Гранд Круизи до/от Абу Даби и Емирствата
Възрастни (на и над 18): 6 евро на нощ
Дете (на и над 14): 3 евро на нощ
Дете (под 14): такса обслужване не се прилага

Южноафрикански круизи:
• Южноафрикански круизи
Възрастни (на и над 18): 6 щ. долара на нощ
Дете (на и над 3): 3 щ. долара на нощ
Дете (под 3): такса обслужване не се прилага
• Гранд Круизи от ЮАР (в северна посока)
Възрастни (на и над 18): 6 щ. долара на нощ
Дете (на и над 3): 3 щ. долара на нощ
Дете (под 3): такса обслужване не се прилага
• Гранд Круизи към ЮАР (в южна посока)
Възрастни (на и над 18): 6 щ. долара на нощ
Дете (на и над 14): 3 евро на нощ
Дете (под 14): такса обслужване не се прилага

Южноамерикански круизи:
• Южноамерикански круизи
Възрастни (на и над 18): 9 щ. долара на нощ
Дете (на и над 3): 4,5 щ. долара на нощ
Дете (под 3): такса обслужване не се прилага
• Гранд Круизи от Южна Америка (в източна посока)
Възрастни (на и над 18): 9 щ. долара на нощ
Дете (на и над 3): 4,5 щ. долара на нощ
Дете (под 3): такса обслужване не се прилага
• Гранд Круизи към Южна Америка (в западна посока)
Възрастни (на и над 18): 6 евро на нощ
Дете (на и над 14): 3 евро на нощ
Дете (под 14): такса обслужване не се прилага

Карибски и Северноамерикански круизи:
• Карибски и Северноамерикански круизи
Възрастни (на и над 18): 12 щ. долара на нощ
Дете (на и над 3): 6 щ. долара на нощ
Дете (под 3): Такса обслужване не се прилага
• Гранд Круизи от Карибско море и/или Северна Америка (в източна посока)
Възрастни (на и над 18): 12 щ. долара на нощ
Дете (на и над 3): 6 щ. долара на нощ
Дете (под 3): Такса обслужване не се прилага
• Гранд Круизи към Карибско море и/или Северна Америка (в западна посока)
Възрастни (на и над 18): 6 евро на нощ
Дете (на и над 14): 3 евро на нощ
Дете (под 14): такса обслужване не се прилага
MSC Cruises не препоръчва даването на бакшиши на отделни членове на персонала.

Такса обслужване Бар
15% такса обслужване Бар се начислява автома- тично към всички поръчки в Барове и Ресторанти.

ПАРИЧНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ
На борда не се изисква даването на бакшиш.

ДРУГИ УСЛУГИ


ДРУГИ УСЛУГИ
Следните услуги се таксуват като допълнителни: фотограф, казино, видео игри, 4D кино (MSC Divina, MSC Splendida, MSC Fantasia и MSC Magnifica) и F1 симулатор (само на MSC Divina, MSC Splendida и MSC Fantasia), голф симулатор (само на MSC Sinfonia), боулинг (само на MSC Splendida и MSC Magnifica), интернет станции, фризьор, бръснар, козметичен салон, турска баня, сауна и масажи, пране и гладене.
Съоръжение за голф практика е достъпно на MSC Musica. Миниголф е достъпен безплатно на борда на MSC Poesia, MSC Orchestra, MSC Musica, MSC Sinfonia, MSC Opera, MSC  Lirica, и MSC Armonia.

ПОЩА
пощата може да се предаде на Бюро Информация, което ще се погрижи за марка (която се заплаща от пасажера) и ще я предаде на нашите местни представители за изпращане.
Телефон, факс и e-mail услуги са налични при изложените на борда цени.
Телефонните номера за връзка с корабите от сушата са показани на страница 119.

ФОТО ГАЛЕРИЯ И ФОТО МАГАЗИН

Фотография
По време на круиза на борда са достъпни фотографски услуги. Професионални фотографи уловят най-съществената част от вашия круиз, както на борда, така и на брега, и заснемат годишнини и други специални моменти. Когато ви е удобно можете да разгледате тяхната работа във Фото галерията. Управителят на Фото студиото ще бъде щастлив да обсъди всяко специфично изискване, което вероятно имате.

ПОРТРЕТИ
Нашите фотографи могат също така да създават портрети на вас и вашето семейство или приятели, с помощта на разнообразни висококачествени фонове или да приспособят ключови местоположения из кораба, подобно на главното стълбище. Не се изисква предварително уговорен час. Всички портрети ще бъдат изложени във Фото галерията и можете да ги закупите по време на круиза.

ВИДЕО DVD УСЛУГИ
Специален екип от умели видео-оператори е под ръка да заснеме на видео специални събития по време на круиза. Те също придружават гости на екскурзии, заснемайки на видео посетените забележителности. В края на всеки круиз, екипът създава специален видео запис на вашия круиз на DVD, който може да закупите във Фото галерията.

ПРОДУКТИ НА ДРЕБНО
Широк набор от продукти за задоволяване на всички ваши нужди от фотографско и видео оборудване може да бъде закупен във Фото галерията. Наред с ленти, батерии, съществува широк избор от цифрови фотоапарати и видео камери на освободени от мито цени. Нашият фото екип е на разположение да ви предложи съвет, отговори на вашите въпроси и да ви помогне да изберете необходимото оборудване, според нуждите и бюджета ви.

“HOTSPOT” УСЛУГА ЗА БЕЗЖИЧЕН ИНТЕРНЕТ
Ако сте ненаситен потребител на Интернет, вие можете да продължите да сърфирате из мрежата по време на вашия круиз, като се свързвате чрез вашия лаптоп или PDA (джобен компютър). Просто се свържете към мрежата на кораба, която е налична безжично на всички обществени места на кораба, или във вашата каюта чрез кабела, който се получава от Бюро Информация, и следвайте инструкциите за регистрация, посочени на началната страница. За достъп на услугата “hot spot”, просто изберете сумата на кредита, който желаете и тя ще бъде добавена директно към вашата бордова сметка.
Също така е възможно да вземете под наем лаптоп от Бюро Информация. (САМО НА MSC SPL И MSC FA). Наличните подробности и предложения ще бъдат отбелязвани в Дневната Програма.

ИНТЕРНЕТ ТОЧКА
Интернет услугите са само на един клик разстояние. В Кибер библиотеката можете да използвате браузъра, така както бихте го направили у дома.
Просто следвайте инструкциите за регистрация на началната страница и изберете сумата на кредита, който желаете. Избраната сума ще бъде директно добавена към вашата бордова сметка.

INTERNET [email protected]
Вашата Круиз карта също така ще ви даде възможност да влезете в Интернет. В Интернет кафенето можете да останете свързани със света, като използвате интернет браузър, така както бихте го направили у дома. Услугата се таксува според цените, посочени на борда.

ЕЛ. НАПРЕЖЕНИЕ
Електричеството на борда на всички кораби е с напрежение 110/220 V. Пасажерите могат да поискат адаптери от Бюро Информация.
Моля, отбележете, че на борда не са разрешени устройства акумулиращи топлина (като електрически чайници, уред за затопляне на бутилка за бебета, електрическо одеяло и др.).

ЦЕННОСТИ
Сейфове са осигурени във всички каюти (с изключение на MSC Melody, където за някои каюти услугата е налична на Рецепцията). Компанията не носи отговорност за загуба или кражба на пари или ценности, съхранявани в каютата, багажа или оставени без надзор.

СВАТБИ и ЦЕРЕМОНИИ
С MSC Cruises можете да изживеете романтичната си мечта по незабравим начин. Свържете се с MSC Организатора на сватби чрез вашия туристически агент или директно с Рецепцията на кораба, за да организирате символична церемония, подновите клетвите си или просто да заявите любовта си.

ОТПАДЪЦИ
Молим нашите гости да не хвърлят нищо в морето и да ни сътрудничат за опазване на морето, морския живот и екосистемата.

ПОСЕТИТЕЛИ
Посетители не се допускат на борда, от съображения за сигурност.

ПАРКИНГ
Паркинг, който работи при специални условия с MSC Crociere, е наличен в повечето пристанища за качване.
Услугата се таксува. Препоръчително е да се обадите за резервации.
Учтиво ви молим да поддържате връзка с вашия туристически агент или посетете нашия уебсайт www.msccruises.com за подробности и цени


ВАЛУТА НА БОРДА
За круизи в Средиземно море, Северна Европа, и Абу Даби, и Емиратите, както и за трансатлантически круизи, с отплаване от и от/до Абу Даби и Емиратите, валутата на борда е евро (€).
За Карибски, Северноамерикански, Южноамерикански и Южноафрикански круизи, както и за трансатлантически круизи, тръгващи от Европа, валутата на борда е щатски долар ($).

ЖИВОТНИ


ЖИВОТНИ
Животни не се допускат на борда, с изключение на кучета-водачи.
Довеждането на кучета-водачи на борда е, във всеки един случай, предмет на одобрение от компанията и трябва да бъде заявено от пасажера по време на резервацията

MSC CRUISES И UNICEF


От 13 юли 2009 година MSC Cruises подкрепя една иновационна програма на UNICEF за борба с бедността и неравноправието, като помага на децата в неравностойно положение в Рио де Жанейро и Сао Пауло да получат качествено образование. Гостите ни също са поканени да се “качат на борда заради децата” и да променят нещата, като предложат малко дарение от не повече от 1,00 евро (или 1,50 щ.долара), които ще бъдат прибавени към сметката ви в края на круиза. Това малко дарение, което важи за всички кораби от флотилията на MSC Cruises, е разбира се, по желание. Пасажерите могат свободно да решат, дали да увеличат, намалят или отменят дарение, като съобщят своето решение на Счетоводния отдел преди 22.00 ч. в последния ден на круиза. Отделът е на разположение на гостите за повече информация. За ваше улеснение, ако не посочите промяна в сумата, то 1 евро (или 1,50 щ.долара) ще бъдат автоматично начислени към вашата крайна сметка.
За повече информация, моля прочетете информационната брошура, оставена във всяка каюта или посетете www.msc-unicef.org.


Princess cruises

ДОКУМЕНТИ


Всеки пътник носи отговорност да предостави на Princess Cruises® пълна и точна имиграционна информация. Трябва да попълните Passenger Immigration Form (PIF) онлайн, след потвърждение на резервацията си.

Уверете се, че името Ви е изписано точно както е във Вашия документ за пътуване.

За не-американски паспорти или постоянно пребиваващи извън САЩ, при слизане в американско пристанище, американското министерство на вътрешната сигурност изисква преди круиза, да предоставите адреса, на който ще останете в САЩ, след круиз.

Изискванията за пътни документи варират спрямо дестинацията и Вашето гражданство.
Необходим е валиден паспорт за всички извън-САЩ и не-канадски граждани за всички маршрути.

Валидност на паспорта: Много страни изискват паспортите да са валидни за период от шест месеца след приключване на Вашето пътуване. Проверете си паспорта, за да сте сигурни, че ще бъде валиден за този период от време. Моля, уверете се, че името в паспорта съвпада с името на резервацията. Освен това, уверете се, че Вашият паспорт съдържа празни страници за разрешения за влизане и излизане и визи, които могат да бъдат изисквани. Ако е необходимо, предоставете достатъчно време, за да подновите паспорта си и / или да получите допълнителни страници.

БОРДНА КАРТА
Бордната карта осигурява информация, която се изисква при качване. Има два вида на бордни карти: Редовна и Preferred.

Редовна бордна карта
Резервацията е заплатена в пълен размер
Необходимата имиграционна информация е била добавена в резервацията
Кредитна карта е регистрирана на борда

Preferred бордна карта
Пътникът е или Platinum или Elite член на Princess Captain's Circle или резервирал пълен пакет
Резервацията е била изплатена в пълен размер
Необходимата имиграционна информация е била добавен в резервацията
Кредитна карта е регистрирана за борда

Отпечатването на бордната карта и багажни етикети е бързо и лесно! От 75 дни преди отплаването на кораба, можете да отпечатвате бордната си карта и багажни етикети, след като резервацията е заплатена в пълен обем и ние сме били снабдени с цялата Ви имиграционна информация и регистрация на кредитна карта.

ВАКСИНАЦИИ
Препоръчваме сезонни ваксинации срещу грип за всички пътници. Освен това, Ви призоваваме да потърсите съвет от личния Ви лекар за да се определят конкретните ваксинации или здравни предпазни мерки, необходими за всяко от пристанищата, които ще посетите. Някои страни стриктно прилагат някои здравни изисквания, като в този случай може да се изисква да представите попълнен и оригинален сертификат за ваксинация. Ако не се представи съответната документация за ваксинация при качване, на пътниците ще бъде отказан достъп на борда.

Norovirus е най-честата причина за гастроентерит в развития свят. Здравето и благосъстоянието на нашите пътници и екипаж е нашият най-голям приоритет. Взети са мерки за предотвратяване на заболявания на нашите кораби, които отговарят или надвишават стандартите, определени от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Най-простият начин, да сте здрави е често да измивате добре ръцете си с вода и сапун, особено преди хранене и след ползване на тоалетната. Също така ще намерите дезинфектанти за ръце, разположени из целия кораб за Ваша употреба след измиване на ръцете си. Ако не се чувствате добре по време на Вашето пътуване, моля незабавно да докладвате на медицинския център.

БАГАЖ


ОБЛЕКЛО
Вие трябва да се приготвите за круиз с Princess, по същия начин, както за всеки стилен наземен курорт.

Casual спортно облекло, включително шорти, леки панталони и екип за джогинг, са на дневен ред, както в морето, така и на сушата в топъл климат.

Препоръчваме Ви да си вземете пуловер, сако или палто за прохладните вечери, и за бреговите екскурзии, в зависимост от дестинацията. Поради непредсказуемото време, не забравяйте, шапка или козирка и сгъваем чадър. Моля, не забравяйте подходящо облекло за посещения на религиозни обекти. Ще искате да си вземете обувки с ниска гумена подметка за разходки по палубата, както и удобни за ходене обувки или сандали.

Princess прави лесно да се разбере какво да опаковате и какво да облечете, когато се храните на борда на нашите грандиозни кораби. Има два вида облекло: Smart Casual и официално.

Smart Casual
Облеклото на пътниците трябва да бъде в съответствие с това, което те биха носили на хубав ресторант у дома.
Поли / рокли, панталони и пуловери за дамите
Панталони и риза с отворена яка за мъжете

Неподходящо облекло за вечеря като дрехи за басейн или плаж, къси панталони, бейзболни шапки и ежедневни дънки (с протриване и / или дупки) не се допускат в трапезарията. Трябва да се носят обувки.

Официално облекло
Когато се провеждат официални вечери, моля спазвайте дрескода в традиционната Трапезария и в заведенията с хранене по всяко време, за удобство на всички наши гости.

Вечерна рокля, коктейлна рокля или елегантен костюм с панталон за жените
Смокинг, тъмен костюм или вечерно сако и панталон за мъжете

Следвайте няколко важни съвети относно багажа Ви:
Жизненоважни лекарства, пътни документи, ценности и чупливи предмети трябва да бъдат носени ръчно във Вас по всяко време..
Много местни авио-превозвачи налагат такси за багаж за един или повече пликове и торбички с тегло над 22.5 кг, така че проверете с Вашия тур агент ограниченията за тегло..
Princess ще положи всички усилия, за да Ви помогне в защитата на Вашите вещи. Но не забравяйте, Вие сте отговорни за нещата си по всяко време. Princess не носи отговорност за пари, бижута, фотоапарати, бинокли, документи или други предмети, които са във Ваше притежание..
Всеки багаж трябва да има надежден персонален етикет за идентификация, който няма да бъде загубен или повреден по време на обичайната обработка на багажа на летища или по време на превоза им..
При пътувания, включително пътуване със самолет, багажът ще бъде предмет на значителна обработка и ние бихме препоръчали, багажът Ви да бъде от здрава конструкция..
Princess препоръчва застраховката на Вашето пътуване да е достатъчна за покриване на евентуални загуби или щети, които могат да възникнат. Всяка загуба или щети, причинени от Princess или авиокомпанията трябва да бъдат докладвани незабавно на отговорното лице.

НА БОРДА


ВЪЗРАСТОВИ ОГРАНИЧЕНИЯ
Пътници на възраст под 21 години трябва да пътуват в каюта с пътник на 21 или повече години, който поема отговорността за тяхната грижа по време на круиза. За семейни групи при резервиране на множество каюти, минималната възраст за всяка каюта е на 16-годишна възраст, при условие, че те пътуват с родител или настойник. Ние сме в състояние да приема групови резервации за студентски или младежки групи, които не отговарят на нашите възрастовите изисквания. Всеки пътник се съгласява и гарантира, че той / тя ще контролира пътниците под неговата / нейната грижа по всяко време, за да се гарантира, че всички политики, заедно с всички други правила на превозвача и кораба, се спазват строго от всички пътници, под техен надзор.

Деца на възраст над шест (6) месеца към датата на плаване, ще се приемат по следните маршрути: Аляска, Канада и Нова Англия, Карибите, Европа, Мексико и Панамския канал.
Само децата на възраст над 1 (една) година към датата на плаване ще бъдат приети за следните маршрути: Африка, Антарктида, Азия, Австралия и Нова Зеландия, Индийския субконтинент, Южна Америка, Южния Пасифик, Хаваи, Таити, трансатлантически и световни круизи.

АЛКОХОЛ НА БОРДА
Както е предвидено в Passage Contract, пътниците се съгласяват да не качват на борда за консумация алкохолни напитки от всякакъв вид, с изключение на една бутилка вино или шампанско за възрастен на питейна възраст (не по-голям от 750 мл) на пътуването. Princess Cruises си запазва правото за премахване на всякакви алкохолни напитки от пътническите куфари и ръчния багаж в повече от посочената по-горе политика. Алкохолът ще се съхранява по време на пътуването Ви и ще бъде доставен до каютата на пътника в последния ден от круиза.

Можете да консумирате собствено вино или шампанско само в каютата си. Corkage такса от $ 15,00 за бутилка (която е предмет на промяна без предизвестие) ще бъде приложена към сметката Ви на борда на корабите за каквото и да е лично вино или шампанско консумирано във всяка публична площ на кораба. Вино или шампанско предоставено от запасите на кораба на пътниците, не би било предмет на corkage такса.

Алкохолни напитки, които са закупени без мито от магазин за подаръци на кораба, или в пристанищата, ще бъдат събрани за съхранение и доставени до каютата на пътника на последния ден от круиза. Член на персонала на кораба ще бъде на подвижния мост за да помага на пътниците със съхранението на техните алкохолни покупки от брега, докато нашия Бутиков персонал ще помага на пътниците с алкохолни покупки на борда на кораба.

Законната възраст за пиене от 21 години винаги се съблюдава на борда и може да се изисква доказателство за възрастта. Всички служители на борда са обучени да поемат сериозно своята отговорност да не се сервира алкохол на непълнолетни пътници. Възрастовите ограничения са ясно изписани в баровете.

Влизането в дискотеката е само за пътници, на 18 и повече години. Все пак, не забравяйте да проверите с детските и юношеските центрове за специални събития и дискотеки предназначени само за деца. Деца под 18-годишна възраст са добре дошли в гимнастически салон, спа и джакузи, а също и във вечерните развлекателни шоу салони, когато са придружени от родител или настойник.

В съответствие с месните възрастови ограничения, както и с фирмената политика на Princess, казиното е запазено за пътници, на 21 години и повече. Освен това, само тези пътници на 21 и повече години, ще бъде разрешено да закупят или да консумират алкохол. За тези, чиято възраст е под въпрос, може да бъде поискана идентификация със снимка.

ТЮТЮНОПУШЕНЕ НА БОРДА
Запазване на комфорта на нашите пътници е наш приоритет, затова след разглеждането на потребителски проучвания, които показват, че пушачите са малка част от пътниците, Princess има следната политика за пушене:

Обозначени места за пушене
Ясно обозначени места с "Зона за пушене" са на разположение на борда включват достатъчен брой пепелници които се подменят редовно. Като цяло, тези области включват салони за пури, секция на нощен клуб и казино, както и част от откритите палуби. Като предпазна мярка, на пътниците се напомня, да се разпореждат правилно с цигари, пури и тютюн за лула, които никога да не бъдат хвърлени зад борда, тъй като това може да доведе до всмукване обратно в кораба и да причини пожар.

Политика против тютюнопушене в каютите
За всички пътувания заминаващи след 15 януари, 2012, Princess Cruises ще забрани пушенето в пътническите каюти и балкони. Тази промяна отразява предпочитанията на голяма част от нашите пътници, които ценят като основното им жизнено пространство (каютата и балкон) като свободна от тютюнев дим. Тъй като терасите са отличителен белег на Princess Cruises, ние вярваме, че е важно да се запази това мирно пространство без дим. Нарушения в тази политика ще доведат до $ 250 глоба за всяко събитие, което ще бъде добавено на бордовата сметка на пътника. В съответствие с глобалната тенденция към по-рестриктивна политика спрямо пушенето и зачитане на желанията на нашите пътници, ние чувстваме, че тази промяна ще подобри преживяването на борда, в опит да направим повече за да помогнем нашите пътници да избягат напълно от ежедневието си.
Електронни цигари
Използването на електронни цигари е разрешено във всички области на борда с изключение на зоните за хранене и кино Princess. Все пак, ако другите пътници в близост до Вас, чувстват неудобство и се оплакват, дори и след като им е казана разликата между електронни цигари и истински цигари, ние ще поискаме пътника да се въздържа от пушенето на електронна цигара.

ВАЛУТА НА БОРДА
Освен ако изрично не е упоменато, Валутата на борда е в щатски долари. Въпреки това, на Австралийски маршрути, Валутата на борда е в австралийски долари.

Едно от най-добрите неща при плаване с Princess е удобството да може да се подпишете за всичките си разходи и ги добавете към сметката на каютата си.

Разбивка с извлеченията ще Ви бъде доставена до каютата Ви преди слизане. Чрез предоставяне на кредитната си карта предварително, автоматично се регистрирате за експресно напускане. Не е необходимо да посетите Пътнически услуги / Purser's Desk за уреждане на сметката си. Ние приемаме САЩ, Канадска, британска и евро валута и пътнически чекове. Express / Optima ®, Diners Club / Carte Blanche ®, Discover ® Network, JCB Card ®, MasterCard ® и Visa ®, също се приемат. При плащане с пътнически чекове или кеш ще се изисква да оставите паричен депозит при персонала на Purser's в началото на круиза.

За Ваше удобство, автоматизирани банкомати за обмяна на чуждестранна валута са на разположение на кораби, които плават на европейските пристанища и на избрани екзотични маршрути. Използването на такива машини може да включва такси по транзакциите, които са обект на промяна без предупреждение. Моля, посетете Пътнически услуги / Purser's Desk за повече информация.

По време на круиза, независимо с кой Princess кораб решите да плавате, ще се срещнете с персонал, който ще Ви предостави отлично обслужване. Членовете на екипажа често се въртят на различни кораби в рамките на флота на Princess, което помага за поддържане на нашите високи стандарти за всеки кораб. Тези специализирани работници отразяват нашата философия, че всички членове на екипажа на всички кораби, са едно семейство, чиято акция е нашия успех.

За да опрости процеса на отпочиване на нашите пътници, една дискретна благодарност от $ 12 на човек за мини-апартаменти и апартаменти, и $ 11,50 всеки пътник във всички други каюти на ден (включително деца) ще бъде автоматично добавена към Вашата сметка на борда на корабите на дневна база. Бакшишите ще бъдат поделени между тези служители, които помагат осигурява и подкрепят Вашето круизно преживяване, включително всички сервитьорите, стюардите при каютите , бюфета, и домакинския персонал в целия флот. За Ваше удобство, това може да бъде предварително платено преди да отплаване.

А 15% бакшиш се добавя към сметката на бара и в заведения за хранене. Това се споделя измежду персонала за напитки и помощния персонал. Знаем, че ще намерите тези услуги на борда като образцови.

Казино дилъри и Lotus Spa ® персонала не участва в тези бакшиши, тъй като не всички пътници използват тези услуги.

УСЛУГИ НА БОРДА


Перални услуги
Възползвайте се от пералнята на борда, пресоване и професионално почистване за номинална такса. Цялото пране се връща в рамките на 48 часа, или на същия ден с нашата експресна услуга.

Пътници в апартамент и членове на Elite Captain’s Circle се наслаждават на безплатна пералня и професионално обслужване, почистване, с изключение на Presto услуга, която се таксува.

За Ваше удобство, корабите на Princess имат места за самообслужване, където перални, сушилни и перални продукти са на разположение срещу незначително заплащане. Моля, отбележете, че ютии и дъски за гладене са на разположение в пералня на самообслужване стаи. Гладене и използване на лични параходи дрехи не са разрешени във всяка каюта. Макар и рядко, на някои маршрути за опазване на околната среда, потреблението на вода може да повлияе на работните часове на пералните на самообслужване. Тези ограничения, когато са приложими, ще бъдат публикувани в Princess Patter бюлетин.

Интернет услуги
Интернет е на разположение на всички кораби на Princess чрез нашата 24 часова мрежа на борда в Internet Cafe и безжичен интернет, който е на разположение в каютите и на различни обществени места, включително нашите световно известни площади.

Използвайте нашия най-съвременни компютърни системи за достъп до вашия уеб-базиран имейл акаунт, или да сърфирате в интернет за световни новини, спорт и борсова търговия. Или си носете Вашият лаптоп с активирана безжична връзка за достъп до интернет чрез борда нашата безжична мрежа.

Моля свържете се с интернет Café Manager на борда за информация относно таксите, които се отнасят до Интернет и безжични услуги, както и всички други специфични изисквания.

Телевизия
Ние предлагаме на живо сателитно приемане на CNN, ESPN International, TNT, Turner Classic Movies, Cartoon Network и Boomerang , където сателитното покритие позволява. Заедно с филмов канал включващ широк избор от премиерни филми, ние също така предоставяме най-новите сериали и игрални филми, бордава версия на Discovery Channel, както и богат избор на специални програми, включително Academy Awards®. Плюс това, за любителите на спорта, ние предлагаме няколко големи спортни събития като Super Bowl ®, BCS колежанска купа, финалите на НБА и NCAA турнир по баскетбол. Субтитри са достъпни на повечето кораби на Princess, моля консултирайте се с бюро пътнически услуги за повече информация.

Пазаруване на борда
Нашите бутици на борда предлагат повече от само аксесоари и други дребни разходи, които може да сте оставили у дома. Пазарувайте на борда и се възползвайте от невероятни данъчни и безмитни промоции на препоръчителни цени на дребно в САЩ за аромати, козметика, бижута и подаръци, дрехи и спиртни напитки.

Медицински услуги
Нашите медицински центрове са предназначени главно за активно лечение на заболявания и злополуки, които могат да възникнат по време на ваканция и не са предназначени за предоставяне на дългосрочни грижи на пациенти с хронични заболявания или като заместител на редовни медицински грижи.

Нашето желание е да:
Осигурим качествени медицински грижи в морето на пътниците и членовете на екипажа на борда на нашите кораби.
Да приложим подходящи грижи за стабилизиране, диагностициране и терапевтични грижи за критично болни или медицински нестабилни пациенти.
Поддържаме комфорта и грижата за пациентите на борда.
Улесним на своевременната медицинска евакуация на пациентите, ако е необходимо.

Всички наши лечебни заведения на борда отговарят или надвишават стандартите, установени от American College of Emergency Physicians. В нашите медицински заведения на борда на пълен работен ден работят регистрирани лекари и медицински сестри. В допълнение към работното им време от два пъти дневно, те са на разположение и 24 часа на ден в случай на извънредна ситуация.

Цените за медицински услуги ще се добавят към сметката Ви на борда на корабите, и ще Ви бъде предоставена детайлизирана разпечатка, за да представите на Вашата застрахователна компания.
Важно: Корабите на Princess са регистрирани в Бермуда. Проверете при Вашия застраховател за да закупите подходяща застраховка за пътуването Ви.

ХРАНЕНЕ И НОЩЕН ЖИВОТ


Храненето с Princess е празник в истинския смисъл на думата с ястия, приготвени от най-пресните съставки. Можете да изберете да попълните Вашите нощи с гледане на шоу, танцувайте цяла нощ или посетете нашата Лас Вегас казино в стил.

Малко след като Ви приветстваме на борда на забележителния кораб на Princess, Вие сте поканени да се отпуснете и да хапнете в Horizon Court или в едно от няколкото помещения за хранене на кораба.

Работно време: от 5 ч. до 11 ч. (12 ч. по избрани маршрути), Horizon Court предлага богат избор от ястия на шведска маса или закуски. Основната характеристика на корабите на Princess, ресторанта на върха на кораба разполага с прозорци от пода до тавана, с невероятна гледка към морето като фон.

Или да се присъедините към нас в една от нашите основни зали за хранене за обяд сервиран от персонала - от готвачи до сервитьори, отдадени да направят Вашето преживяване нещо специално.

Anytime Dining
Anytime Dining предлага гъвкаво кулинарно изживяване - точно като ресторант, Ви дава свободата да вечеряте с когото желаете, когато Ви е удобно между 5:30 ч. и 10 ч. в елегантни престижни заведения.

Ако трябва да промените това искане, обадете се на Вашия туристически агент не по-късно от три седмици, преди отплаване. Исканията за преференции и промени се отчитат на принципа на първи пристигнал, първи обслужен. Не винаги е възможно да се променят предпочитанията за заведения или договорености за сядане, след като те са запазени.

Traditional Dining
Traditional Dining е класическият круизен начин на хранене. Отдайте се на прясно приготвени ястия от всепризната кухня, поднесени в определено време в елегантна трапезария с едни и същи сервитьори всяка вечер.

Веднъж на борда и в зависимост от наличността, може да се опитате да смените предпочитанията с предизвестие от 24 часа на Maitre D ". Ние ще направим всичко възможно, за да удовлетворим Вашите предпочитания.

Специалитетни ресторанти

Разнообразието е подправката на живота, особено когато става въпрос за гурме ястия. Ето защо Princess предлага няколко варианта специализирани места за хранене, от които да избирате на всеки кораб.

Тези отличителни ресторанти предоставят интимна вечеря в луксозна атмосфера. За тези популярни места се препоръчват резервации. И тъй като тези ресторанти в морето предлагат наистина специално угощение, ще се прилага такса на човек.

Sabatini's
Sabatini сервират автентично италианско кулинарно изживяване в забележително осем степенно меню. Менюто включва както местни специалитети от морски дарове, така и други регионални любими ястия.

Bayou Café & Steakhouse
Посетете първият ресторант в стил Ню Орлиънс в морето, и се наслаждавайте на страхотна креолска и Cajun традиционна кухня.

Crown Grill
Crown Grill забавлява пътниците с открита кухня, в театрален стил, където готвачи приготвят по поръчка задушени ракообразни - като омар и различни видове миди и сготвени по поръчка пържоли и котлети.

Sterling Steakhouse
Изпробвайте по-изтънчен подход към традиционните стекове. Насладете се на най-добрите, най-нежни разфасовки от говеждо месо, като Ню Йорк пържола, филе или ребърца.

Специалитетните ресторанти варират за различните кораби.

Когато сте в непретенциозно настроение, имате много възможности за избор - дори и по време на официални вечери. Дали това ще е шведска маса в Horizon Court, пицарията, бургери и хот-дог скара, или 24-часов рум сървис, Вие сте в състояние да изберете как да се храните при нас.

Румсървис
Пътниците могат да се обадят за лично безплатно обслужване по стаите по всяко време на деня или през нощта. За да имате континентална закуска на каютата, попълнете картата включена в каютния портфейл (има и една поставена върху възглавницата) и да го окачите през нощта на вратата на каютата, за да получите доставка на следващата сутрин по времето, което сте избрали. За пълно каютно меню, пътниците могат да преразгледат портфолиото на каютата, обадете се на номера, посочен в телефонния указател или натиснете бутона "Room Service" на телефона си.

Развлечения на борда
Запълнете всеки ден с голямо разнообразие от вълнуващи дейности на борда от тенис на маса, до уроци по рисуване. Направете обиколка на кораба, насладите се на дегустация на вино, опитайте нашия традиционен Champagne Waterfall или се присъединете към в игрите край басейна. Можете дори да вземете обиколка зад кулисите, или да заеме централно място в нашия караоке салон. Кораби, пълни с удобства, равни по лукс на най-добрите наземни курорти - това е, което прави Princess Cruises перфектната почивка и пълно бягство.

Казино на борда
Нашите казина предлагат най-популярните игри на маса, включително блекджек, рулетка, Caribbean Stud покер и зарове (достъпно на повечето кораби). Ние също така сме оборудвани с пълна гама от вълнуващи слот и видео покер машини, както и редовни Snowball Джакпот Бинго сесии, провеждани през целия круиз.

БРЕГОВИ ЕКСКУРЗИИ


Изследването на градове по целия свят е един от акцентите на Вашата ваканция, като един от най-добрите начини да направите това са екскурзиите по желание.

Турове се изпълняват от местни независими компании, а не от Princess ®. Тук ще намерите разнообразие от възможности за брегови екскурзии, подбрани специално с мисъл за семействата. Отстъпки за деца и семейно-приятелски дейности могат да бъдат на разположение, за да се възползвате максимално от времето си в пристанището.

Ние избираме само най-реномираните компании да осигурят Вашите екскурзии. Компаниите, предоставящи Вашите екскурзии са избрани от Princess въз основа на отлична репутация за обслужване и безопасност.

Всички турове включват местни англоговорящи водачи с изключение на Вашите собствени обиколки или когато не е отбелязано друго.

За повечето обиколки, няма минимална възраст за децата, докато те са придружени от родител или настойник. Гостите на възраст под 18 години не могат да участват без родител или настойник. Няколко тур-оператора могат да допуснат непридружено малолетно или непълнолетно лице, на екскурзията, ако е подписан формуляр от родител или настойник, в присъствието на оператора.

Една много важна характеристика на екскурзиите, организирани от Princess е, че внимателно следим отпътуванията и завръщанията на всички наши обиколки. Ето защо, нашите кораби не отплават, докато всички наши организирани обиколки не се завърнат, така че можете да бъдете сигурни, че няма да изпуснете кораба си.


Royal Caribbean

КАЧВАНЕ И СЛИЗАНЕ


ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ
Когато се регистрирате онлайн, това пести време. Няма да попълвате никакви формуляри на пристана. Когато Вие и Вашата компания пристигнете, ще имате нужда само от Вашите подписани SetSail пропуски, документи за самоличност и кредитната карта, която сте регистрирали онлайн.

Първо вземете следната информация за хората, които ще регистрирате и се уверете, че имате всичко необходимо преди започване на онлайн регистрацията:

- Корабът, датата на отплаване и номерът на резервацията в Royal Caribbean
- Паспорт или подходящ документ за доказване на гражданство и самоличност
- Домашен адрес
- Контакти и телефонен номер при спешност
- Планове за пътуване преди и след круиза
- Кредитна карта за бордовата Ви сметка - Onboard Expense Account

ВАЖНО: Трябва да завършите и принтирате Вашият SetSail Pass пропуск 4 дни преди датата на отплаване.

ДОКУМЕНТИ
Royal Caribbean International силно препоръчват на всички гости да пътуват с паспорт, валиден до минимум 6 месеца преди края на круиза. Отговорност на госта е да си набави нужните пътни документи за цялата круизна ваканция и да ги има при необходимост. Тези валидни документи - паспорти, визи, семейни правни документи и документи за ваксинации - са необходими за качване и влизане обратно в САЩ и други държави.

На гости, които не притежават правилната документация може да им бъде отказано качване или влизане в отделна страна и може да подлежи на глоби.

На хора, които не са успели да се сдобият с правилните документи няма да им бъдат връщани обратно пари.

КАЧВАНЕ
За първия ден от Вашия круиз пригответе малка ръчна чанта с пътните Ви документи, резервни дрехи, бански, тренировачен екип и всякакви лекарства, от които може да имате нужда. По този начин, няма да има нужда да чакате багажа си за да се настаните в каютата си.

Гостите трябва да приключат онлайн настаняването си не по-късно от три дена преди круиза за да се ускори процеса на настаняване на пристана. Гости на плаващи на Oasis of the Seas и Allure of the Seas могат да подпишат онлайн три дена преди отплаване Onboard Activities’ Waivers (отказ) за занимания като Rock Climbing Wall, FlowRider®, Zip Line и други.

Royal Caribbean International изискват от гостите си да се чекират, не по-късно от 90 минути, преди плануваното отплаване*. На гости които закъснеят няма да им се разреши да се качат на борда. Това става във връзка с разпоредби при някои пристанища, които изискват документите за отплаване 90 минути преди отплаване. *Някои плавания може да изискват по-ранно чекиране. Моля прегледайте Вашите Guest Vacation Documents за специфичната информацция.

Приятели и роднини са добре дошли на пристана за да Ви изпратят. Все пак поради охранителни мерки на тях няма да им се разреши да се качат на борда на кораба на никое пристанище или на терминал в някои пристанища.

Ние вече използваме едноцветни етикети за багаж на всички наши кораби за да сме сигурно, че багажът Ви ще пристигне където трябва. Багажните етикети вече са персонализирани с Вашето име и номер на каюта. Етикетите за различните кораби се различават с удебелено изписване на името на кораба за по-лесно разпознаване. Можете да поръчате Вашите багажни етикети до две седмици преди отплаване. Ако те Platinum, Diamond или Diamond Plus член на нашето Crown & Anchor Society, не забравяйте да се възползвате от привилегиите си при настаняване. Когато за пръв път се качите на борда не забравяйте да проверите каютата си. Там Вие ще намерите нашият Cruise Compass бюлетин с график на всички занимания на борда. Членовете на Crown & Anchor Society ще намерят също и Ultimate Value Booklet в техните каюти.

Ако пътувате с Вашето семейство не забравяйте да проверите Cruise Compass бюлетина за часовете за "Family Welcome Aboard Show". Това представление ще Ви разкаже за заниманията за цели семейства и включва регистрация за нашата Adventure Ocean Youth Program.

Ако фитнесът и спа процедури са Вашето хоби, опитайте да направите резервации още първия ден, тъй като популярните процедури и часове се запълват бързо.

Ако сте гладни отправете се към Windjammer Café, където ще Ви бъдат предложени снаксове, сандвичи, салати и други по време на процедурите по качване на борда.

СЛИЗАНЕ
Понеже ние искаме чувството Ви, че сте на ваканция да продължи и в последния ден от екскурзията Ви при слизането на сушата, ние значително подобрихме нашата услуга с награди Gold Anchor Service. Ето какво можете да очаквате в последния ден:

Разширен достъп до каютата Ви, включително и продължително забавление по Вашия телевизор в каютата Ви. Определен салон за почивка базиран на номерата на Вашия багаж, за да се улесни процесът на напускане из целия кораб.
"As You Depart" (докато напускате) известие за да сте в час с всички нови подобрения, както и местата на всички салони за напускащи.
Освежителни напитки във всички салони за напускащи
Зона определена за семейства, пълна с освежителни напитки, играчки и игри за нашите по-млади пътници.
Минимално количество на съобщения по корабната уредба за да се поддържа рекласиращата атмосфера, ще се опитаме и да ограничим и всички новини по напускането към салоните за напускащи и към ТВ програмите в каютите.
Топла закуска в нашата столова или кафе на повечето пристани. Ако сте в кагегория апартамент, ще Ви бъде предоставена ексклузивно, континентална закуска домакинствана от нас.
Опция за бързо напускане (Express Departure), където можете да изберете да носите сами багажа си и да сте от първите, които напускат кораба веднага щом това е позволено от местните власти.
На борда ще има персонал, който ще е на разположение на всякакви въпроси, да се погрижи за комфорта Ви и да подпомогне безпроблемното Ви напускане на кораба.

ВИЗИ


ВИЗИ
Отговорност на пътниците е да определят, набавят и представят необходимите визи преди старта на круизна ваканция. Изискванията варират спрямо националността на гостите и на държавите, които ще се посетят по време на круиза.

Следните изисквания важат за плавания от САЩ към Карибите, Бахамите, Бермуда, Канада, Хаваите, Аляска, Панамския канал и Мексико:

За не-американски граждани, трябва да притежавате:
Паспорт от родната Ви страна и виза за многократно влизане в САЩ (ако е приложима)

Моля свържете се с посолството (консулство) на всяка страна по Вашия круиз за специфичните визови изисквания, информация, формуляри и такси за Вашата националност.

Моля свържете се с Вашият туристически агент за допълнителна помощ.

Моля отбележете, че по най-новите визови изисквания за не-американски граждани плаващи по маршрут за Аляска, трябва да имате канадска виза за да участвате в круиза.

Слените изисквания важат при плавания от не-американски пристанища към Европа, Южна Америка, Австралия/Нова Зеландия, Дубай/Емирства, Азия и плавания към Аляска от Ванкувър.

Всички пътуващи, включително деца, трябва да имат валиден паспорт. За Ваша сигурност препоръчваме паспортът Ви да важи до поне 6 месеца след края на круиза.

БАГАЖ


Първият ден
За първия ден от Вашия круиз пригответе малка ръчна чанта с пътните Ви документи, резервни дрехи, бански, тренировачен екип и всякакви лекарства, от които може да имате нужда. По този начин, няма да има нужда да чакате багажа си за да се настаните в каютата си.

Облекло на борда
Шорти, тениски, спортни панталони, ежедневни поли, блузи и летни рокли - всички те са идеални за през деня, дали на закрито или открито.

За излежаване край басейна, опаковайте два бански костюма (допълнителен в случай, че другият е мокър) и чифт ежедневни обувки (например джапанки, сандали, маратонки). Съща така ще имате нужда от няколко ежедневни шорти и тениски или нещо, с което да се заметнете излизайки от зоната на басейна.

Ако планувате да посетите нашия фитнес център на борда, непременно вземете допълнително шорти, тениски и чорапи, с които не се притеснявате да тренирате - както и чифт маратонки за тичане или тенис.

Вечерно облекло
Храненията в главната столова изискват три типа облекло:
Ежедневно: спортни фланелки и панталони за мъжете, летни рокли или панталони за жените
Спортно-елегантно: сака и вратовръзки за мъжете, рокли или костюми с панталони за за жените
Официално: Костюми и вратовръзки или смокинги за мъжете, коктейлни рокли за жените

Запомнете, че шорти, тениски и бански костюми не се смятат за подходящо облекло при вечерно хранене в столовата. Вечеря в ежедневно облекло се предлага в Windjammer Cafe. Също така имайте в предвид, че за някои от нашите специализирани ресторанти ще имате нужда от спортно-елегантно облекло.

Ние предлагаме смокинги под знаем за официални вечери и специални поводи.

Облекло на борда
Ще имате нужда от удобни за ходене обувки, както и шапка и слънце-защитен крем за защита от слънцето.
Ако ще плавате в Северна Европа или Аляска, помнете, че нощите на палубата могат да са много студени. Вземете си пуловери, сака и дълги панталони. Ако ще посещавате музеи, катедрали или църкви, уместно е да се облечете по консервативно. Също така можете да си вземете и шлифер, обувки за катерене и туристически чадър. Не забравяйте Вашият бански - навън може да е хладно, но в нашия Солариум е винаги топло.

За забавление
Има четири много важни типа книги, които бихте искали да си вземете:

Пътеводители - за да Ви помогнат да обиколите нови дестинации
Хубава книга за край басейна -- нищо не може да се сравни с хубава книга под слънцето
Дневник - водете си бележки за Вашите приключения за да ги споделите или да си припомните
Книга с адреси- изпратете картичка на Вашите приятели за да ги накарате да завиждат

Бинокълът е още едно нещо, което често се забравя, но е незаменим при пътуване. Уверете се, че сте си опаковали чифт за увеличено удоволствие както на борда така и на брега.

Спестете място
Не забравяйте да оставите малко място в багажа Ви за всички онези сувенири и спомени. Някои идеи за пестене на място:

Вземете тениски и панталони/поли, които могат да се комбинират, така превръщате три чифта облекло в шест.
Носете най-тежките се обувки по време на качване и слизане от борда, за да не се налага да ги опаковате.
Опаковайте по-малките предмети във вътрешността на по-големи за повече ефикасност.
Вземете си допълнителна празна чанта за допълнително придобити предмети.

Какво да не взимате
Оръжия, наркотици и други предмети, които биха могли да попречат на спокойното пътуване на кораба или безопаснота на пътниците и екипажа са забранени. Администрацията по транспортна сигурност на САЩ (United States Transportation Security Administration) препоръчва да не взимате чупливи или скъпи предмети (например бижута) в общия Ви багаж.
Следните неща са примерни неща, които не е разрешено да взимате на борда. Тези и подобни на тях предмети ще бъдат конфискувани при намиране. Алкохолни напитки, наркотици, запалими течности, експлозиви и опасни химикали няма да Ви бъдат връщани:
Огнестрелни оръжия и амуниции, включително и реалистични дубликати.
*Остри предмети, включително ножове и ножици.
Наркотични субстанции.
Свещи и тамян.
Кафе-машини, ютии и котлони.
Бейзболни бухалки, хокейни стикове, стикове за крикет, лъкове и стрели.
Скейтбордове и сърфове.
Принадлежности за бойни изкуства
Принадлежности за защита, включително белезници, лютиви спрейове и палки.
Запалими течности и експлозиви, включително течност за запалки и фойерверки.
Любителски радио станции.
Опасни химикали, включително белина и бои.
**Алкохолни и безалкохолни напитки.

Бележки:
*Предмети за лична употреба като безопасни ножчета са позволени. Ножици с острие по-късо от 4 инча (10 см) са позволени.
**Алкохолни напитки закупени на пристанища или от магазини на борда ще бъдат съхранявани на кораба и ще Ви бъдат доставени в последния ден от плаването. Алкохолни напитки иззети в деня на качване няма да бъдат връщани.

ЗДРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ


Както е посочено в нашата брошура, всички гости трябва да гарантират, че са медицински и физически годни за пътуване. Центърът за контрол на заболяванията "Centers for Disease Control (CDC)" и Световната здравна организация "World Health Organization (WHO)" предоставят насоки за това, кои ваксинации са нужни за всяка страна. В много случаи ваксинации са препоръчителни, но при някои обстоятелства са задължителни. Ние препоръчваме да се консултирате с личния си лекар или специалист сертифициран от СЗО (WHO).

ХОРА СЪС СПЕЦИАЛНИ НУЖДИ
За да персонализирате Вашето настаняване да отговаря на Вашите специфични нужди, моля попълнете формуляра "Guest Special Needs Form".

Ние не изискваме информация относно степента на Вашето увреждане, но колкото повече информация можете да ни предоставите относно Вашите специфични нужди, толкова по-добре ще можем да Ви помогнем.

Трябва да предоставите 72 часово предизвестие ако пътувате с група от 10 или повече пътници с увреждания.

Насърчаваме да ни уведомявате за Вашите нужди по време на резервирането, за да гарантираме наличността на специфично оборудване или обслужване, моля представете:
60 дневно предизвестие, ако имате нужда от жестомимичен преводач по време на круиза.
30 дневно предизвестие, ако имате нужда от специално оборудване или обслужване (вижте листа по-долу) за Вашето увреждане по време на круиза.
Ако не получим достатъчно дълго предизвестие, ние все пак ще направим разумни усилия да предоставим поисканото оборудване и/или обслужване.

Списък на оборудване и услуги, които изискват предварително уведомление:

60 дни преди плаване:
Жестомимичен превод

30 дни преди плаване:
Повдигната тоалетна седалка
Тоалетен стол
Душ стол
Седалка за вана
Зона за облекчаване на обслужващи животни
Широко форматни материали
Визуална сигнализация за предупреждение
Помощно устройство за слушане
Медицински хладилник
Контейнер за остри предмети
Дестилирана вода
Удължителен кабел
Доставка на кислород
Доставки за диализа
Телевизия с надписи (само на борда на "Monarch of the Seas")

Ние предоставяме инвалидни колички при нужда само при качване и слизане от кораба. Ако искате да имате инвалидна количка или скутер за инвалиди на Ваше разположение по време на круиза, можете свободно да си вземете своите или да вземете такива под наем. Поради мерки за сигурност, сегуейите не са разрешени.

Помощните устройства, включително скутерите за инвалиди, трябва да се съхраняват и презареждат във Вашите каюти така, че аварийните изходи, коридори и асаньорни площадки да са свободни при нужда от спешна евакуация. Когато са паркирани из кораба, трябва да са встрани от пътя за да предоставят безопасен и лесен достъп на другите гости и екипажа.

Помощните устройства трябва да могат да минават през стандартната врата на каютите, която е най-малко 58.4 см широка. Ние предлагаме лесно достъпни каюти, които имат по-широки врати, които са минимум 81.1 см широки и могат да обслужват по-широки устройства. Ако Вие имате помощно устройство, което е по-широко от 81.1 см, моля свържете се с нашия Access Department (отдел за достъп) за помощ.

Забележка: на пътниците не се разрешават повдигащи устройства.

Предоставяни услуги:

Ранно качване
Круизни трансфери използващи специализиран автобус или ван с подвижна рампа.
Помощ при качване или слизане от борда.
Достъп на скутери за инвалиди
Подвижна рама за един басейн и едно джакузи
Достъпни маси за Блекджек
Достъпно бюра за обслужване на клиенти

За да персонализирате Вашето настаняване да отговаря на Вашите специфични нужди, моля попълнете формуляра "Guest Special Needs Form"

ЗА ХОРА СЪС ЗРИТЕЛНИ УВРЕЖДАНИЯ
Настаняването включва:

Широко-форматни менюта и бюлетини
Обслужващите животни са приветствани на борда
Брайлова азбука / тактилни означения
Асаньори с брайлови номера/аудио сигнали
Обиколки за ориентация
Квалифицирани читатели

ЗА ХОРА СЪС ЗВУКОВИ УВРЕЖДАНИЯ
Настаняването включва:
При поискване може да ползвате портативен комплект за Вашата каюта. Този комплект включва визуална и осезаема сигнализация, за почукване на вратата, звънене на телефона, будилник и детектор за дим.
Телефон за глухонеми може да Ви бъде предоставен в каютата при поискване.
Телефони с усилен звук са разположени в каютите и публичните зони.
Помощни устройства за слушане са разположени във всички театри на нашите кораби.
Телевизори със субтитри са на разположение във всички каюти (ако плавате на борда на Monarch of the Seas, трябва да поръчате от отделът за достъп "Access Department", преди плаване). Имайте в предвид, че само определени програми са със субтитри. Всички клипове за безопасност са със субтитри.
Жестомимични услуги ще бъдат предоставени при заявка за глухонеми гости, които използват Американския хестомимичен език за техен основен при комуникация. Жестомимични услуги са налични на главните програми, на пристанища и други важни събития за всички глухонеми гости. Заявки за жестомимични услуги трябва да се отправят към отделът за достъп "Access Department" по време на резервацията, но не по-късно от 60 дена преди отплаване. Запитванията зависят от наличието на устни преводачи. Жестомимични услуги се предлагат на круизи, които отплават и/или се връщат към САЩ и Канада.

РЕСТОРАНТИ И БЮФЕТИ


Опциите за хранене варират за различните кораби, ни общата идея е:

Да се насладите на топла закуска и на разнообразно пиршество за вечеря в главната трапезария.
Опциите изобилстват в Windjammer Café - перфектното място за хапване на бързо.
Нашите специализирани ресторанти предлагат страхотна храна и атмосфера.
Ако предпочитате сладкото, Ben & Jerry's или Johnny Rockets са Вашите места.

Храненията на повечето места на борда, като главната трапезария и Windjammer Café, са включени в цената на круиза Ви. Има $20.00 USD доларова такса на човек за да се храните в Portofino Restaurant и $25.00 USD доларова такса на човек за Chops Grille. За хранения в Johnny Rockets, таксата е $4.95 USD долара на човек. Всички цени подлежат на промяна.

Обикновено можете да направите резервация за някой от специализираните ни ресторанти до 4 дена преди отплаване като отидете на www.royalcaribbean.com/specialtyrestaurants.

Предлагаме пакети от газирани напитки за деца и възрастни на всеки кораб. За да закупите един, посетете някой от баровете или салоните на борда.

Полагаме всички усилия да отговорим на хранителните изисквания на нашите гости винаги, когато е възможно. Можем да подсигурим диетични нужди като:

Хранителни алергии, Безглутенови, Ниско съдържание на мазнини, Ниско съдържание на натрий, Кашер

Вегетариански ястия (включително индийска храна) присъстват всеки ден във всички менюта в главната трапезария и Windjammer Cafe. На гостите не им се налага да правят специални заявки за тези ястия.

Без-лактозно/соево мляко кашер ястия са налични без допълнително заплащане. Трябва само да ни уведомите 45 дена преди плаване (90 дена за Европейски и Южноамерикански маршрути).

АЛКОХОЛ НА БОРДА
Минималната възраст за консумиране на алкохол на борда на корабите на Royal Caribbean International при плавания в Европа, Азия, Австралия и Южна Америка е 18 години (18). При плавания в Северна Америка възрастта си остава 21 години. Това важи и за всички плавания, които включват американски пристанища, независимо, че започват от Европа, Азия, Австралия или Южна Америка. Минималната възраст за консумация на алкохол при всички частни плавания остава 21 без значение от къде тръгва плаването. Компанията си запазва правото в редки случаи да вдига минималната възраст за консумация на алкохол на всяко плаване, когато местните закони го изискват.

На гостите не се позволява да качват алкохолни или безалкохолни напитки на борда за консумация или друго ползване. Алкохолни напитки, които са закупени при спиране на пристанище или от магазините на борда, ще бъдат съхранявани на борда и ще Ви бъдат доставени до каютите в последния ден на плаването. Алкохолни напитки, които са били отнети при качване няма да бъдат връщани.

Охраната може да инспектира различни контейнери (бутилки за вода, газирани напитки, вода за уста, багаж) и ще изхвърля тези, които съдържат алкохол. Гости, които нарушат някоя от алкохолните забрани (прекалена консумация, предоставяне на алкохол на лица под 21 (18) години, показват неприлично поведение или се опитват да скрият алкохол от охраната), могат да бъдат свалени от кораба или да им се откаже достъп до него на техни разноски, в съответствие с нашата политика спрямо гостите (Guest Conduct Policy). На гости, които са на възраст под тази разрешаваща пиенето на алкохол, няма да им бъдат връщани отнети предмети.

На гостите не им разрешено да взимат на борда никакви напитки, за консумация или други нужди.

ВОДАТА НА БОРДА
Водата на борда е безопасна за пиене. Всичката вода за пиене е или дестилирана морска вода или е заредена на борда докато кораба е в пристанище.

ПАКЕТ ЗА ВОДА
Водният пакет е опция за гостите плаващи с Royal Caribbean, да поръчват водя в различни пакети на намалени цени. Водният пакет ще Ви бъде доставен до каютата на посочената от Вас дата.. Ние предоставяме четири пакета: 8 бутилки, 12 бутилки, 16 бутилки и 24 бутилки. Бутилките предлагани в пакета са еднолитрови пластмасови бутилки Evian.

ПАКЕТ ЗА ГАЗИРАНИ НАПИТКИ "ФОНТАН"
Пакетът от напитки "Фонтан" Ви дава правото на неограничено пълнене на чашата Ви във всеки от нашите барове и салони, в Windjammer Café, главната трапезария (Main Dining Room) и на нашите частни пътувания. С всеки пакет получавате и безплатна сувенирна чаша от Coca-Cola®. Цената на пакета се определя от дължината на престоя Ви, със средна цена за възрастни на ден $6.50 и $4.50 за деца (под 18 г.) плюс бакшиш. Пакетът се продава през цялата дължина само на круизната ваканция. Напитките от мини баровете не се включват към пакетът и се продават отделно.

ПАКЕТ ЗА НАТУРАЛНИ СОКОВЕ
Пакетът за натурални сокове предлага на гостите плаващи с Royal Caribbean, възможността да си поръчват прясно изцедени сокове в различни количества (6, 8 и 12 бутилки) и вкусове на намалени цени. Всяка бутилка сок е 440 мл. Различните видове са портокалов сок, ябълков сок и червен грейпфрут (вкусовете може да варират спрямо различните маршрути). Ако са поръчани онлайн, соковете ще Ви бъдат доставени на дата по Ваш избор. Ако са поръчани на борда, ще бъдат доставени до 24 часа. Соковете могат да се поръчват по единично и на всеки бар.

Mystery Dinner Theater
Присъединете се към нашата група от актьори за нощ на мистерии, интриги и много смях. Нашите професионални артисти ще бъдат домакини на театрална вечер, където Вие ще сте детективите. Разрешете криминалния случай в "Portofino", нашия италиански гурме ресторант, по време на изискано четири-степенно меню за вечеря комбинирано с изискано вино и забавления за всички.

ЗАПЛАЩАНЕ НА БОРДА


БОРДОВА СМЕТКА
Onboard Expense Account е системата, която се използва на борда за покупки без нужда от пари в брой. Можете да отворите такава сметка или с кредитна карта, или като разплащателна сметка. Можете да отворите главна сметка и да добавяте други гости като оторизирани ползватели на Вашата сметка.

За всяка покупка направена на борда, Вие ще получите на място касова бележка. В последната нощ на круиза, до Вашата каюта ще бъде доставено финално извлечение, което да прегледате.

Гости, които са създали сметката си с кредитна карта ще трябва да проверят извлечението. Ако всички покупки са коректно отразени, те автоматично ще бъдат таксувани от кредитната карта.

Гости с разплащателна сметка ще трябва да оправят сметката на борда преди слизане. Корабът ще Ви предостави детайлите за това.

БАНКОМАТИ НА БОРДА
Всички кораби на Royal Caribbean имат банкомати. Има такса от $5.50 на транзакция, плюс всички други такси, които Вашата финансова институция ще таксува..

ПАРИЧНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ
Нашите препоръчителни възнаграждения взимат на предвид нашите служители, които работят усилено за да предоставят и поддържат най-високо ниво на услугите докато плавате. Дали работят зад кулисите или Ви сервират вечерята, нашите служители и екипаж правят всичко да се уверят, че прекарвате приятно всеки момент на борда на на круизен кораб на Royal Caribbean.

Препоръчителните възнаграждения са:

Келнер: $3.75 USD на ден за гост
Асистент келнер: $2.15 USD на ден за гост
Главен келнер: $0.75 USD на ден за гост
Прислужник каюта/Други домакински услуги: $5.00 USD на ден за гост
Прислужник апартамент/Други домакински услуги: $7.25 USD на ден за гост

Възнагражденията са по желание и по преценка на всеки гост. Препоръчителните възнаграждения служат като насоки за гостите, които искат да изразят благодарността си за отличното обслужване, което получават по време на своята Royal Caribbean круизна ваканция.

Забележка: тези възнаграждения важат за гости на всички възрасти. Възнаграждения за друг персонал са по Ваша преценка. 15% бакшиш се прибавя автоматично за всяка поръчка на бара, столовата, спа услуги и салонни услуги.

Бележка за гостите: възнагражденията може да се споделят и с други членове на екипажа в зависимост от предлаганата услуга.

Пликове за бакшиши ще Ви бъдат предоставени в каютата в последната вечер от круиза. Възнагражденията могат да бъдат платени по следните начини:
- Предварително платени, като Вашият агент ги добави към резервацията Ви.
- Добавени към Вашата бордова сметка.
- Платени в брой в края на круиза Ви.

За да се отблагодарите на тези, които Ви служат добре по време на бреговите екскурзии, ние като цяло препоръчваме следните суми:

За круизи в Аляска
Специалист по приключения = $3.50 на човек/ден
Машинист на влак = $1.00 на човек/ден
Шофьор/инструктор = $2.50 на човек/ден

За круизи в Европа
Специалист по приключения = €5 Евро на човек/ден

За круизи в Австралия/Нова Зеландия
Специалист по приключения в Австралия = $5-10 AUD на човек/ден
Специалист по приключения в Нова Зеландия = $5-10NZD на човек/ден

За круизи в Дубай
Специалист по приключения = $2.00 USD на човек/ден

УСЛУГИ НА БОРДА


ЗАБАВАЧНИЦА
Гледането на деца се предлага както на групи, така и индивидуално във Вашата каюта. За индивидуално гледане трябва да се свържете с рецепцията (Guest Relations Desk) поне 24 часа предварително.

Не може да се резервират преди круизната ваканция и няма гаранция, че ще има свободни детегледачки. Услугата се предлага между 8:00 и 2:00, когато има свободен персонал. Детегледачките се назначават по ред на поискване.

Децата ТРЯБВА да са на поне 1 годинка.

Приблизителна цена: $19 на час за до 3 деца от едно семейство.
Часовете и цените подлежат на промяна без предизвестие. Плащането става чрез Вашата бордова SeaPass карта.

ИНТЕРНЕТ
В зависимост от кораба има два начина да бъдете онлайн докато сте на борда.

Безжичен интернет Wireless Internet Access (Wi-Fi)

Има шест определени "Hot Spots" места с безжичен интернет, които варират за различните кораби.

Цената на Wi-Fi достъпа през Вашият лаптоп е:
Базовата цена е $0.65 на минута или изберете един от предплатените пакети.

$35 за 60 минути
$55 за 100 минути
$75 за 150 минути
$100 за 250 минути
$150 за 500 минути

Всички цени подлежат на промяна без предупреждение.

ПЕРАЛНИ УСЛУГИ
Помещения за самостоятелно пране не се предлагат на борда на нашите кораби, но ние предлагаме пълни перални услуги и химическо чистене. Ние не предоставяме ютии в каютите, понеже те носят опасност от пожар.
sc_navi.jpg

Costa Cruise